Ilgtspējīga iejūtība • IR.lv

Ilgtspējīga iejūtība

3
Arjens Valss.
Gunita Nagle

Izglītība rotē ap informāciju, gudrību mērdējot badā, kritiski saka ilgtspējas eksperts Arjens Valss. Viņaprāt, nākotnes labad svarīgi skolēniem mācīt cilvēcīgu līdzjūtību

Ieradies uz tikšanos ar Latvijas viedokļu līderiem, UNESCO sociālās mācīšanās un ilgtspējīgas attīstības nodaļu vadītājs, nīderlandietis Arjens Valss uzvalkos un kostīmos ģērbto cilvēku vidū atgādina neformāli. Sirmot sākušie mati izspūruši, žakete vaļā. Profesors, vairāku pētījumu un grāmatu autors, viens no cienījamākajiem ekspertiem Eiropā, kurš par ilgtspējīgu attīstību sāka interesēties jau pirms vairāk nekā 20 gadiem, būdams Mičiganas Universitātes doktorantūras students. Toreiz viņš secināja, ka ilgtspējīgai attīstībai nepieciešama domāšanas maiņa, bet, lai tā notiktu, jāmainās veidam, kā skolo bērnus. Kopš tiem laikiem viņš vienmēr ilgtspēju ir saistījis ar izglītību. 

Savos pētījumos un lekcijās stāstāt par pārveidojošo mācīšanu. Kad ieminējos par to pāris Latvijas skolotājiem, viņi bija neizpratnē, kas tas ir.  
Tā ir mācīšanās par to, kā uzlabot pasauli, samazinot enerģijas un resursu pārtēriņu un gādājot par taisnīgumu. Tā atšķiras no tradicionālās mācīšanās, kad skolotājs dod zināšanas un iesaista skolēnus to apguvē. Pārveidojošā mācīšanās ievelk skolēnus radošā procesā, kurā domājam par ekoloģiju un ne tikai to. Kā varam attīstīt ekonomikā dalīšanās principu? Kā varam radīt produktus, kurus ne tikai patērējam, bet arī pārstrādājam? Kā varam samazināt patēriņu? 

Ja uzdod šādus jautājumus un izvirza šādas prasības, tas ietekmē domāšanu. Tā ir jauna izpratne par to, kā lietas pasaulē ir saistītas. Ir arī prasība pēc empātijas, tas ir, jāspēj domāt par citiem, tiem, kuri dzīvos nākotnē, arī tiem, kuri dzīvo citās pasaules daļās. Arī par citām sugām, jo mums jādomā ne tikai par cilvēku pasauli, bet arī par dabu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu