Nevajag ēst draņķus • IR.lv

Nevajag ēst draņķus

3
Ksenija Andrijanova.
Ieva Alberte

Uztura speciāliste Ksenija Andrijanova uzskata, ka ekopārtika ir pārvērtēta un vairīšanās no glutēna ir modes lieta

Late bez kofeīna, ar sojas pienu un bezglutēna mafins. Tā Ksenija savā blogā Ksenijakomente.lv vīpsnā par mūsdienu ēšanas paradumiem. Viņas rakstītais ir asprātīgs, saturīgs un brīžam šerps. Pie kāda ieraksta ir pat 1396 komentāri. Par tēmu, nevis lamas. «Tas liecina, ka cilvēki izslāpuši pēc kritiskākas informācijas nekā tā, kas pieejama,» saka Ksenija, kad tiekamies Vīna studijā un ieturam vieglu maltīti. Vietas izvēle ir Ksenijas ziņā. Vīna studijas ēdieni viņai garšojot.

Ksenija ir uztura speciāliste ar bakalaura un maģistra grādu. Blogot par uzturu viņa izlēma tāpēc, ka, «rupji sakot, besī ziņu portālos lasīt muļķības: šokolāde palīdz notievēt, vēzi var ārstēt ar sodu». «Produktiem tiek piedēvētas brīnumspējas. Gribas aizvērt acis un palīst zem galda. Kā tas iespējams, ka mediji, kuri ir spēcīgi politisko notikumu atspoguļošanā, ir tik vāji citā tēmā?» 

Pērnā gada nogalē Ksenija nolēma izsūtīt dažiem portāliem pašsacerētu un aplamu prātuļojumu par dziedniecisku uzturu. Tajā bija vēstījums, kāpēc latviešiem nevajadzētu ēst banānus un ķiplokus, kā arī slavēta kliņģerīšu tējas klizma. Ksenija izveidoja e-pastu un uzdevās par dziednieci Lailu. Nosūtīja tekstu vēlu vakarā, bet no rīta tas jau bija publicēts Delfos. Arī portālā Dieviete.lv varēja izlasīt šo pašu rakstu. Pēc krietna laika rakstu publicēja arī Apollo.lv. Tikai ātri izdzēsa, jo, visticamāk, kāds bija nosūtījis redakcijai saiti ar Ksenijas blogu. «Kur ir mediju atbildība? Zinu, kā es pati pusaudža gados ticēju visam, ko lasīju,» Ksenija stāsta, ka ievērojusi ļoti stingru diētu, kuras dēļ zaudējusi 13 kg svara, sākuši izkrist mati un citādi cietusi veselība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu