Cilvēks, kas glāba eiro. Valdis Dombrovskis • IR.lv

Cilvēks, kas glāba eiro. Valdis Dombrovskis

3
Valdis Dombrovskis savā darba kabinetā Briselē.
Ieva Alberte

Eiropas Komisijas viceprezidents palīdzējis izglābt Grieķiju no finanšu krīzes

Valdis izskatās lieliski. Pirms trim gadiem, kad tikāmies intervijā, viņš bija noguris. Nomākts. TV ekrānos atbildes nobubināja, sakniebtām lūpām. Tagad, decembra sākumā, kad sarunājamies Rīgā, atlidojis uz Vienotības kongresu. Smaidīgs. Joko. Dzer tēju un piekož piparkūku. Tomēr brīdī, kad ieslēdzas diktofons, pārvēršas – sāk veidot politiķiem raksturīgus gludus teikumus. Tas, ka cipari joprojām ir viņa būtība, kļūst skaidrs, kad iesāku jautājumu ar: «Jūs amatā esat gadu.» Dombrovskis palabo: «Gadu un mēnesi.»

Atzīts Eiropā

Kopš 2014.gada novembra EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (44) ir atbildīgs par eiro un sociālo dialogu. Vienkāršojot – viņš ir tāds kā Eiropas Savienības vicepremjers, kam jārūpējas par finanšu disciplīnu visās dalībvalstīs. Šā gada laikā viņš ne tikai izvētījis 28 valstu budžetus, ticies ar katras eirozonas valsts premjeru un glābis Grieķiju, bet kļuvis pamanīts starptautiskajā politikas vidē. 

Gada beigās prestižais starptautiskais izdevums Politico ierindoja viņu 28 personu topā starp tiem cilvēkiem, kas patlaban veido Eiropu. Viņš nodēvēts par «vienošanās meistaru», kurš peld pret straumi. Salīdzinājumā ar EK bosu Žanu Klodu Junkeru, kurš kolēģus jautri iepļaukā un bučo, Dombrovskis «pārliecina ar prezentācijām un skaitļiem». Viņa mantra esot «kopējā aina» un «stabilitāte», un tās nosargājušas eirozonu. Rakstot ziņojumus un ieteikumus dalībvalstu vadītājiem, kuriem ir problēmas kontrolēt valstu budžetus. Galu galā, Politico uzskata, ka Dombrovskis ir tāds Briseles insaiders, kuram nebūtu grūtību ieņemt arī Junkera vietu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu