Tenors, kurš dzīvo mažorā • IR.lv

Tenors, kurš dzīvo mažorā

2
Raimonds Bramanis šogad saņēmis Latvijas gāzes gada balvu kā labākais operas solists.
Gunita Nagle

Operas solists Raimonds Bramanis (32), piedzīvojis balss maiņu un klusuma periodu uz rezervistu soliņa, pēdējos gados pierādījis sevi kā lielisku tenoru un spēj ar savu balsi patiesi savaldzināt

Reibinošajā, kā šampanietis dzirkstošajā operetē Sikspārnis ir epizode, kurā dziedonis Alfrēds mēģina savaldzināt Rozalindi, bet viņa izmisīgi lūdz viņu nedziedāt. Tiklīdz atskan Alfrēda samtainais tembrs, Rozalinda vairs nespēj viņam pretoties. Alfrēda loma Nacionālās operas iestudējumā piešķirta Raimondam Bramanim, un viņam ir tieši tāda balss, kas spēj savaldzināt un pavedināt, uzved septītajās debesīs un nogāž ellē. 

No baritona kļuvis par tenoru, Raimonds patlaban ir viens no operas vadošajiem solistiem. Skaistākais ir tas, ka viņš, virpotāja un zobārstes dēls, dzied nevis tādēļ, lai būtu operas zvaigzne, bet tāpēc, ka viņam tas ļoti patīk. «Patīk» nav īstais vārds, jo, pēc kolēģu teiktā, viņš mīl dziedāt. 

«Man mute palika vaļā!»

Johana Štrausa operete Sikspārnis ir bezrūpīgākā un draiskākā izrāde, kas pēdējo desmit gadu laikā iestudēta operā, un par to, ka cilvēki sailgojušies pēc kaut kā mažorīga, liecina fakts, ka gandrīz visas biļetes izpirktas. «Nē, mēs, latvieši, neesam tik karstasinīgi, kādu Štrauss ir attēlojis Alfrēdu,» Raimonds sāk stāstīt par savu lomu. «Alfrēds ir iemīlējies neprātīgi, jutekliski, neaptverami kaislīgi, tā, ka nespēj sevi valdīt un dzied zem Rozalindes logiem, dzied visur, kur vien viņa iet, jo grib viņu iegūt par katru cenu. Un tad viņš viņu iegūst,» viņš palūkojas manī ar uzvarošu smaidu. «Tā tam būtu jābūt, taču dažādi pārpratumi iztraucē šo pasākumu,» Raimonda balss, tikko izšāvusies kā lodveida zibens pa operas Sarkanās zāles telpu, klusi pieplok pie zemes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu