Neslēpties aiz liekvārdības maskas • IR.lv

Neslēpties aiz liekvārdības maskas

4
Madara dzejā runā par sāpīgām tēmām, kuras parasti neuzdrošināmies atklāti cilāt pat paši ar sevi, kur nu vēl apspriest publiski.

Madarai Gruntmanei Narkozes ir debijas krājums dzejā, kas izauklēts un izsāpēts piecu gadu laikā. Vairums dzejoļu tapuši bez mērķa tos publicēt – vienkārši tāpēc, ka «nevar nerakstīt»

Dzeju Madara Gruntmane (34) raksta kopš bērnības, bet domu par publicēšanos nekad nopietni neapsvēra. Lasīja priekšā mājiniekiem un bieži vien dzirdēja aicinājumu rakstīt vēl, arī draudze-nes kāzās lasījusi līgavai veltītas rindas. Pēc tam viesi jautājuši, kur var iegādāties viņas dzejas krājumu, un bijuši pārsteigti, ka darbi nav publicēti. Atzinības pamudināta, Madara iedeva dzejoļus izvērtēšanai dzejniekam Guntaram Godiņam. Bija sagatavojusies dzirdēt kādu pieklājīgi mierinošu atbildi, piemēram, «ir jau labi, ja meitenei ir pa kādam hobijam, bet pie tā tad arī paliksim». 

Taču Godiņš viņu pārliecināja, ka sarakstītais ir spēcīgs materiāls un no tā jāveido grāmata. Sākās intensīvs darbs pie krājuma sastādīšanas, tika rediģēti ne tikai esošie dzejoļi, bet speciāli grāmatai sarakstīts arī krājuma kodols – četri intīmi un sāpīgi dzejoļi par dažādām narkozēm.

Tiekos ar Madaru dažas dienas pēc tam, kad esmu izlasījusi viņas dzejoļus. Grūti iztēloties, kāda būs dzīvē sastaptā Madara, bet viens ir skaidrs – dzejniecei, kas spējīga publikai parādīt tik atkailinātus un jūtīgus dzejoļus, ir jābūt drosmīgai un atklātai. Tā arī ir – dzejniece stāsta, ka viņai patīk runāt tiešu valodu, arī dzīvē viņa neslēpjas liekvārdībā un, līdzīgi kā dzejā, spēj pasmieties par sevi, kas ļauj izkulties no visām grūtībām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu