Nopirkt lomu par 250 eiro • IR.lv

Nopirkt lomu par 250 eiro

4
Topošās filmas Kriminālais ekselences fonds radošā brigāde: producents Edgars Ražinskis (no kreisās), radošais asistents Juris Pīlēns un kinoblogeris Sergejs Timoņins.

Top jauna latviešu kriminālkomēdija. Aktieri – no publikas

Vai esat kādreiz gribējuši iegādāties lomu filmā? Šovasar to varēja izdarīt tepat Latvijā. Tikai vajadzēja ar 250 eiro atbalstīt topošo latviešu filmu Kriminālās ekselences fonds. Filmu, kuras budžeta daļu 10 tūkstošus eiro veidotāji savāca ar pašmāju «pūļa finansējuma» jeb crowdfunding platformas Projektu banka starpniecību, bija iespējams atbalstīt ar jebkādu summu. Pretī varēja saņemt gan iespēju savu vārdu ieraudzīt titros, gan kļūt par kinoprojekta līdzproducentu, ziedojot vairāk nekā 2000 eiro. 

Novembra beigās Projektu bankā filmu bija atbalstījuši vairāk nekā 200 cilvēku, tās tapšanai atvēlot 10 494 eiro. Šī, protams, ir tikai neliela daļa naudas, kas nepieciešama, pārējo sagādājuši «mecenāti», kuru vārdus veidotāji pagaidām izvairās minēt. 

Salīdzinājumam – vietējais un pasaules kinofestviālu hits, Jāņa Norda režisētā Mammu, es tevi mīlu izmaksāja aptuveni 170 000 eiro, bet Jura Kursieša Modris – Latvijas šāgada kandidāte uz Oskara nomināciju – ap 350 000. Un jābilst, ka šie ir pieticīgi budžeti, jo filmu veidošanas process ir laikietilpīgs un dārgs (Rietumeiropā vidējais filmas budžets atkarībā no valsts svārstās no pieciem līdz 11 miljoniem eiro). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu