Kapitāla uzvaras gājiens • IR.lv

Kapitāla uzvaras gājiens

7
Pauls Raudseps

Viena no pēdējo gadu svarīgākajām grāmatām par ekonomiku un nevienlīdzību

Finanšu krīze un tās skumjās sekas saasinājušas Rietumu sabiedrības interesi par ekonomiku un padarījušas dažus no šīs drūmās zinātnes pētniekiem par starptautiskām slavenībām. Piemēram, pirms desmit gadiem Pols Krugmans (Paul Krugman) bija Prinstonas Universitātes profesors, kurš cita starpā divreiz nedēļā rakstīja sleju laikrakstam The New York Times. Tagad viņa vārds gan Eiropā, gan Amerikā ir gandrīz vai simbols visiem tiem, kas kritizē pēc krīzes piekopto taupības politiku, un tviterī viņam ir pusotra miljona sekotāju.

Pērn ekonomikas zvaigžņu plejādei pievienojās francūzis Tomass Piketī (Thomas Piketty), kura grāmata Kapitāls 21.gadsimtā pievērsa viņam lielu uzmanību ne tikai akadēmiskajās, bet arī krietni plašākās aprindās. 2014.gada maijā grāmata ieņēma pirmo vietu New York Times «dižpārdokļu» sarakstā, pasaulē dažādās valodās pārdots vairāk nekā pusotra miljona eksemplāru, un pērn Financial Times to nosauca par gada grāmatu. Šogad novembrī Piketī Kapitāls iznācis arī latviešu valodā.

Kā daudz kas dzīvē, grāmatas sekmes daļēji skaidrojamas ar atrašanos īstajā laikā un īstajā vietā. Kopš finanšu krīzes jautājums par augošo nevienlīdzību izvirzījies politisko un ekonomisko debašu centrā. Piketī grāmata piedāvā šai parādībai skaidrojumu, kas ir vienlaikus teorētiski elegants un apjomīgos vēstures un statistikas datos balstīts, līdzīgi kā 19.gadsimtā to darīja cits darbs, ko sauca vienkārši Kapitāls. Kārlis Markss sabiedrības sadalīšanos šķirās izskaidroja ar ražošanas attiecību dialektisko attīstību. Kā jau moderns ekonomists Piketī savu skaidrojumu ietērpj matemātiskā formulā: r>g.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu