Oskaru virtuve • IR.lv

Oskaru virtuve

3
Kristers Pikša filmas Modris galvenajā lomā.
Zane Mače

Režisors Juris Kursietis ir savācis 50 000 eiro, lai viņa spēlfilma Modris nopietni iesaistītos cīņā par labākās ārzemju filmas nomināciju Oskaram

Filmas Modris pirmais seanss ASV Kinoakadēmijas locekļiem novembra sākumā bija labi apmeklēts. «Uzskatām to par labu startu,» saka režisors Juris Kursietis. Nacionālais Kino centrs Kursieša filmu šovasar nominēja slavenajai balvai, pirms tam ASV Kinoakadēmijas locekļiem nosūtot valsts nacionālās komisijas sastāvu, lai Oskara piešķīrēji pārliecinātos – Modra izvirzītāji atbilst profesionālajiem kritērijiem. Tālākais lielā mērā ir atkarīgs no kinolentes veidotāju maciņa biezuma. 

Nacionālā Kino centra vadītāja un kinokritiķe Dita Rietuma atzīst, ka ceļš līdz zelta statuetei ir ļoti smags. Sacensība ir sīva, šogad par šo nomināciju Amerikā cīkstēsies 84 kinolentes. Tiklīdz filma nonākusi izvirzīto sarakstā, producenti saņem dažādu ASV sabiedrisko attiecību kantoru piedāvājumus virzīt publicitātes kampaņu. Bez vietējo lietpratēju palīdzības tikt galā nav iespējams. «Ar amerikāņu filmām notiek tas pats, tikai tur likmes ir vēl augstākas,» spēles noteikumus ieskicē Rietuma.

Loterija bez biļetes

Kursietis atzīst, ka igauņu pērnā gada panākumi, iekļūstot piecu fināla nominantu sarakstā, iedvesmoja. Igaunijas un Gruzijas kopražojums filma Mandarīni (Tangerines) kļuva par pirmo Baltijas filmu, kas nokļuvusi Oskara finālā. Kā tas izdevās? Rietuma stāsta, ka igauņi filmas reklamēšanā ieguldījuši vērienīgus līdzekļus – sākuši ar 60 tūkstošiem eiro, bet vēlāk reklāmas maciņš uzblīdis līdz gandrīz pusmiljonam eiro. «Domāju, ka tika pārspīlēts, jo filma ir viduvēja,» igauņu māku sevi pārdot komentē Rietuma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu