Kalifāts un Leviatāns • IR.lv

Kalifāts un Leviatāns

2
Pauls Rivlins.
Pauls Raudseps

Tuvo Austrumu ekonomikas eksperts Pauls Rivlins stāsta par Daesh tautsaimniecības modeli, arābu valstu ekonomiskajām perspektīvām un Izraēlas bažām – ko darīt ar nesen atrasto gāzi?

Pirms pusgada, varbūt pat pirms dažām nedēļām saruna ar Tuvo Austrumu ekonomikas ekspertu nebūtu likusies ļoti aktuāla. Galu galā, kā tas attiecas uz Latviju? Taču laikā, kad Sīrijas bēglis nostājies valsts politisko debašu centrā, bet Islāma valsts jeb Daesh teroristu Parīzē raidītie šāvieni un sprādzieni skan mums visiem ausīs, Tuvie Austrumi nemaz vairs neliekas tik tālu prom, un daudzos modusies vēlme vairāk uzzināt par šo reģionu, kura problēmas tagad kļuvušas arī par mūsējām.

Šonedēļ Rīgā lekcijas lasīja Mošes Dajana Tuvo Austrumu un Āfrikas pētniecības centra vecākais pētnieks Pauls Rivlins (Paul Rivlin), viens no Izraēlas vadošajiem ekspertiem par Tuvo Austrumu ekonomikām. Intervijai satiekamies Vecrīgas restorānā Niklāvs, kas nosaukts mākslinieka Strunkes vārdā. Sienas rotā latviešu modernistu reprodukcijas, arī ēdienkartē variācijas par latviešu virtuvi. Tomēr intervijas tēma ir ekonomika, kurai, kā zināms, jābūt ekonomiskai, tāpēc abi izvēlamies biznesa pusdienu piedāvājumu un ķeramies pie sarunas.

Sāku ar jautājumu – kā terorisma uzplūdi ietekmēs Tuvo Austrumu valstu tautsaimniecības? «Karš sagrauj tautsaimniecības,» sāk Rivlins, bet Daesh postījumi pārsniedz iznīcināto infrastruktūru. Krievijas pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanai būs milzīga ietekme uz Ēģipti, kurai tūrisms ir ļoti svarīgs ienākumu avots. Līdz šim bija iespaids, ka Šarm eš Šeiha ir pasargāta no haosa, kas valda pārējā Sīnāja pussalā. Tagad arī šajā kūrortpilsētā vairs nav drošības sajūtas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu