Visgrūtākais uzdevums • IR.lv

Visgrūtākais uzdevums

5
Una Bergmane

Teroristu mērķis – brīvi un priecīgi cilvēki

Beirūtā dzimusī franču televīzijas žurnāliste Lea Hala Salamē dienu pēc 13.novembra teroraktiem sāka vakara raidījumu, citējot Albēru Kamī: «Katra paaudze jūtas aicināta pārveidot pasauli. Manējā zina, ka to nepārveidos. Tās uzdevums, iespējams, ir vēl lielāks – panākt, lai pasaule nesabrūk.»

Parīzes 11.rajons, kurā notika teroristu uzbrukumi, nebija nejauši izvēlēts. To šķērso Voltēra bulvāris, pa kuru pirms 10 mēnešiem solidaritātes gājienā soļoja tūkstošiem parīziešu un desmitiem pasaules līderu. Savukārt bulvāra sānielu bāros, restorānos un klubos piektdienu vakaros pulcējas tie, kuru nāvi reliģiskie fanātiķi, kā izrādās, vēlas visvairāk – jauni un priecīgi cilvēki, kuru vienīgais «noziegums» ir apziņa par savu individuālo un vispārcilvēcisko brīvību.

Upuru sarakstam topot aizvien garākam un precīzākam, redzams, ka 13.novembra vakarā mirušo vidū ir franči, alžīrieši, briti, rumāņi, itāļi, tunisieši, čīlieši, beļģi, amerikāņi, spāņi, portugāļi, meksikāņi, marokāņi. Cilvēki, kuri auguši no aukstā kara sienām atbrīvotā pasaulē. Paaudze, kura savās izvēlēs aizvien mazāk rēķinās ar nacionālajām atšķirībām un robežām. Bēgļu un imigrantu bērni, kuri kļuvuši par frančiem, tāpat kā Lea Salamē. Musulmaņu bērni, kuri savu vecāku reliģijas vietā izvēlējušies kafejnīcu terases un apgaismības idejas, līdzīgi kā tagadējā Francijas izglītības ministre Nažata Belkasema. Tūristi, kuri ieradušies islāma radikāļu ienīstajā «perversiju un netikumības galvaspilsētā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu