Šūpuļzirgs pieaugušajiem • IR.lv

Šūpuļzirgs pieaugušajiem

7
Alvis savā kaleidoskopā. Viņš ir konsultējis zinātnes centra Z(in)oo veidotājus Cēsīs, ir bijis Imanta Ziedoņa fonda Viegli nominants kategorijā Par izcilību, sūtību, stāju, degsmi, savpatību un veiksmi.
Ieva Puķe

«Zinātnes centrus sāka taisīt entuziasti!» par rīdzinieku iecienītajiem Tehnoannas pagrabiem saka dibinātājs Alvis Balodis. «Disneja pasaulē es nekad neesmu bijis»

Tā ir ugunsbumba, kaleidoskops! Alvis Balodis rāda telpisku objektu, kur vairākās plaknēs atspīd tāda kā liesmojoša krāsns mute. «Kādreiz domāju: tieši es esmu izgudrojis, ka šādi televizoru var ielikt starp spoguļiem,» viņš iesmejas. «Taču Londonas zinātnes muzejā bija pat 100 ekrānu, kur tu kā mazs cilvēciņš atspīdi lielā kaleidoskopā. Tāpēc ir jābrauc uz ārzemēm un nemitīgi jāmācās.»

Citu eksponātu, kas pirms pieciem gadiem aizceļoja uz Beļģijas karaļa rezidenci Briselē, viņš ar dēlu Reini gan izgatavoja tikai vienā eksemplārā. «Karalis Alberts II vienreiz gadā uz diviem mēnešiem atvēra savu pili apmeklētājiem, katru reizi rīkojot izstādes. 2010.gadā viņš gribēja parādīt, ka katrā ES valstī ir savs zinātnes centrs. Uzaicināja aizvest uz Briseli un izstādīt vienu eksponātu. Mums tas bija ambiciozs plāns. Uztaisījām šūpuļzirgu pieaugušajiem īsta zirga izmērā. Tas arī imitē zirga jāšanas kustības.»

Latviešiem zirgs ir emocionāls tēls, Alvis pamato izvēli. Turklāt tas bijis pietiekami sarežģīts inženiertehnisks veidojums, metāla detaļas pat gatavotas fabrikā. Zirgs sanācis arī kā mākslas darbs, jo viņš ar dēlu, Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas absolventu, dizainā ielikuši savu rokrakstu. «Aizvedām uz Briseli ar smago mašīnu, kā to dabūja augšā pils zālē, nezinu! Pirmajā dienā ļāva rāpties mugurā. Bet dienā nāca ap 3000 apmeklētāju, beigās apsargi zirgam sasēja kājas, jo vairs nevarēja kontrolēt drošību. Tas ir kustīgs, tāpat kā īsts zirgs var mest pakaļu gaisā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu