Džihādistu paradīze Briselē • IR.lv

Džihādistu paradīze Briselē

3
Beļgu specvienība Molenbēkas rajonā 16.novembrī, meklējot Parīzes terora aktu organizatorus un līdzzinātājus.

Molenbēkas rajons Briselē pēdējos gados saistīts ar četriem lieliem teroristu uzbrukumiem, ieskaitot Parīzē notikušos. Te skaidri redzamas grūtības, ar kādām Eiropa saskaras, mēģinot tikt galā ar radikāļiem

Lai pārliecinātos, ka ēka, kuras priekšā stāvu, patiešām ir viena no Briseles lielākajām mošejām, nepieciešams apjautāties garāmgājējam. Tai nav ne minareta, ne arī kādas zīmes, kas apliecinātu, ka Rue Delaunoy 40 ir nozīmīgs musulmaņu dievnams. Aizvelkamie slēģi un lielās alumīnija durvis drīzāk atgādina auto remontdarbnīcu. Taču piektdienās uz Al Khalil mošejas lūgšanām ierodas līdz pat 600 musulmaņu, lepni paskaidro sētnieks.

Tiek uzskatīts, ka šai mošejai ir saikne ar kustības Musulmaņu brālība Sīrijas atzaru. To mēdz dēvēt par vienu no lielākajām un ietekmīgākajām mošejām Molenbēkā – Briseles mikrorajonā, kas allaž parādās ziņās, kad Eiropā tiek izmeklēts kāds islāmistu vardarbības akts. Ar to bija saistīts augustā apturētais teroristu uzbrukums Thalys TGV ātrvilciena maršrutā Parīze-Brisele, kā arī janvārī notikušais slaktiņš žurnāla Charlie Hebdo redakcijā. Tagad to piesauc ziņās pēc šaušalīgajiem uzbrukumiem nedēļas nogalē Parīzē. Molenbēkā jau arestēti daudzi aizdomās turētie un izkratīti vairāki dzīvokļi. Šeit dzīvoja ģimene, kuras divi dēli iesaistīti Parīzes teroraktos – viens uzspridzinājās Parīzē pie koncertzāles ar ķīlniekiem, bet otrs vadīja teroristu īrēto auto un aizbēga no nozieguma vietas. Arī Parīzes teroraktu galvenais plānotājs saistīts ar Molenbēku. 

Ielās satiktie cilvēki šeit neslēpj šoku par notikušo. «Tas nav islāms,» saka svētdien mošejas priekšā ar paziņām sastapts vīrietis brūnā mētelī un sarainu bārdu. Jo ilgāk viņš runā, jo emocionālāks kļūst, līdz beigās viņa acīs ir asaras un balss sāk drebēt. «Es to vienkārši nesaprotu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu