Kāpēc Parīze? • IR.lv

Kāpēc Parīze?

5
Piemiņas brīdis pie restorāna La Belle Équipe, kur dzīvību zaudēja 19 cilvēki.

Franču mediji meklē cēloņus vietējo musulmaņu radikalizācijai, vainu atrodot arī valsts ārpolitikā

Pirmajās stundās un dienās pēc 13.novembra terora aktiem Francijas prese centās rast atbildi uz jautājumu – kāpēc? Kāpēc Francija un kāpēc Parīze?

Le Monde norāda, ka uzbrukuma cēloņi pirmām kārtām meklējami Francijas starptautiskajā politikā, jo kopš 2014.gada Francija Irākā bombardē Daesh (Francijas publiskajā telpā tagad konsekventi lieto šo arābu valodas akronīmu, netulkojot Islāma valsts nosaukumu, lai nevairotu grupējuma popularitāti) kontrolētās teritorijas, bet kopš šā gada septembra arī konkrētus objektus Sīrijā. Labējā opozīcija pēdējās dienās asi kritizē valdības nevēlēšanos sadarboties ar Putina un Asada režīmiem, meklējot risinājumu Sīrijas krīzei. Francijas lēmums sākt masīvu Daesh teritoriju bombardēšanu sabiedrībā uztverts gan ar cerībām uz iespēju mazināt teroristu spēkus, gan ar bailēm par jauniem terorakatiem Parīzē. 

Kopš uzbrukuma Charlie Hebdo redakcijai šā gada janvārī vietējie mediji ir pastiprināti pievērsuši uzmanību Francijas pilsoņiem, kuri devušies uz Sīriju, lai stātos Daesh kaujinieku rindās. Lai gan apmēram 600 personu ir niecīga daļa no Francijas 6-8 miljonus lielās musulmaņu kopienas, viņu radītais apdraudējums šobrīd tomēr tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem drošības riskiem. Kā šo pārsvarā jauno cilvēku radikalizcijas iemesli bieži tiek minētas sociālas problēmas: nabadzība un dialoga trūkums ģimenē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu