Jāpārņem iniciatīva • IR.lv

Jāpārņem iniciatīva

5
Marks Galeoti.
Pauls Raudseps

Viens no ietekmīgākajiem ekspertiem par Krievijas drošības spēkiem Marks Galeoti uzskata, ka Rietumi nepareizi pretojas Putina agresijai, un ir optimistisks par Krievijas nākotni

Uz interviju ar Marku Galeoti (Mark Galeotti) jāstāv rindā. Viņš ir vispieprasītākais viesis šā gada starptautiskajā drošībai un ārpolitikai veltītajā Rīgas konferencē, stāsta organizatori. Mūsu saruna notiek Nacionālās bibliotēkas pagrabstāvā plašā, multifunkcionālā telpā, kur pie vienas sienas nolikti daži dīvāni un galdiņi, bet telpas vidū stāv kafija, tēja un cepumi. Uzkodas paknapas, bet ir pamatotas cerības, ka to vieglumu atsvērs saruna, jo Lielbritānijā dzimušais, Kembridžā izglītotais Ņujorkas Universitātes profesors Galeoti ir viens no Rietumu pasaules respektablākajiem speciālistiem par Krievijas drošības spēkiem un ir arī pētījis naudas atmazgāšanas ceļus Austrumeiropā. Turklāt starp Rietumu speciālistiem Krievijas jautājumos viņš izceļas kā cilvēks, kurš, nebūdams viens no Putina pastāvīgajiem rīcības aizbildinātājiem, vienlaikus uzskata, ka Krievijas radītās briesmas Eiropai bieži vien tiek pārspīlētas. Pat ja Galeoti viedoklim nepiekrīt, ir vērtīgi ieklausīties viņa argumentos.

Savu uzstāšanos konferences paneļdiskusijā Galeoti sāka ar, paša vārdiem sakot, televīzijai domātu īsu citātu: «Mēs esam iesaistīti karā ar Krieviju,» bet nobeidza ar diezgan optimistisku skatu par Krievijas nākotni, tā arī neatbildot uz dabisko jautājumu – kāpēc notiek šis karš, un kā mums rīkoties?

Ar šo jautājumu tad sāku interviju. Galeoti atbild, ka esam iesaistīti karā, jo Krievija uzskata, ka notiek karš. «Lai sāktu karu, vajadzīga tikai viena puse,» viņš atgādina it kā pašsaprotamu patiesību. Viņš ir noraizējies, ka patlaban visa iniciatīva ir Krievijas pusē. «Viņi ir vājāki, bet šobrīd mēs viņiem ļaujam definēt kaujas vietu, frontes līnijas un šīs cīņas konceptualizāciju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu