Atcerēties ikdienā • IR.lv

Atcerēties ikdienā

3
Sanita Upleja

Svarīgāka par svētku un atceres brīžiem ir vērtību īstenošana katru dienu

Tumšajā laikā novembrī, kad Latvijas brīvvalsts svin savas dibināšanas un brīvības nosargāšanas gadadienas, bet mēneša beigās pieminam mirušos svecīšu vakaros kapsētās, neviļus jādomā, ko īsti nozīmē tāda svētku svinēšana un savu priekšgājēju pieminēšana. 

Kaut vai tā iemesla dēļ, ka jo dienas, jo spēkā pieņemas gatavošanās Latvijas Republikas simtgades svinībām pēc trim gadiem. Kad es lasu ziņās, ka brīvvalsts simtgadi iecerēts atzīmēt ar kārtējo pieminekli vai vēl kādu tamlīdzīgu taustāmu «mūžīguma» simbolu, sāku bažīties, vai neesam pārmēru aizrāvušies ar formālu un ārišķīgu dažādu svētku un gadadienu svinēšanu. Vienlaikus aizmirstot, kāpēc mums vispār ir svarīgs tas, kas noticis vēl pirms mums. 

Pēdējo 20 gadu laikā kapu kopšanu un kapu svētku svinēšanu esam padarījuši par vienu no mūsu tautas patības krāšņākajām šķautnēm. Tāpat kā dažādu pieminekļu un piemiņas plākšņu uzstādīšanu. Tas ir saprotami un līdz zināmai robežai izskaidrojams ar pusgadsimtu aizturētām sāpēm un pārdzīvojumiem, uzspiestu svešu svētku un simbolu godināšanu padomju verdzības laikmetā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu