Līga Ārniece, skrien patriotu skrējienā • IR.lv

Līga Ārniece, skrien patriotu skrējienā

3
Patriots Ložmetējkalnā ir vienīgais tautas skrējiens Latvijā, kur dalībnieki, neviena neaicināti, ierodas ar sarkanbaltsarkanām lentēm vai karodziņiem.
Gunita Nagle

 

Līga (31) ir gatava 14.novembrī skrējienā Patriots Ložmetējkalnā skriet ne tikai pa glītiem ceļiem un stigām, bet arī pa garu zāli un krūmājiem, lecot pāri kritalām un grāvjiem. Jo arī latviešu strēlnieki Ziemassvētku kaujās, kas tur notika pirms gandrīz simt gadiem, cīnījās skarbos apstākļos. Skrējēji, pārvarot grūtības, atdod godu strēlniekiem.   

Līgai, zviedru valodas pasniedzējai, skriet pa mežiem patīk kopš bērnības. Desmit gadu vecumā viņa kopā ar draudzeni aizgāja uz Rīgas Skolēnu pili un pieteicās orientēšanās pulciņā. Pirms tam bija nodarbojusies ar mākslas vingrošanu, tur bija nopietni treniņi, bet orientēšanās bija brīvprātīga un vienmēr jautra. «Bija forši,» atceras Līga. 

Līdzdalība treniņos un sacensībās bija Līgas ikdiena līdz pat 24 gadu vecumam, kad viņai atklāja Volfa-Parkinsona-Vaita (WPW) sindromu, kas izpaužas kā pēkšņa sirdsdarbības paātrināšanās līdz pat 240-260 reizēm minūtēm. Ar operāciju izdevās izārstēt sindromu, taču radās citi traucējumi – sirds strādāja pārāk lēni. Tik enerģiskam un sparīgam cilvēkam kā Līga bija grūti samierināties ar nemitīgu nogurumu, tādēļ viņa ir pateicīga kardiologam Jānim Ansabergam, arī orientēšanās sporta piekritējam, kurš uzņēmās Līgai krūšu muskulī «iedēstīt» sirds stimulatoru nelielas monētas izmērā. Tiesa, trīs gadus Līgai bija jāsamierinās, ka stimulatoru neizdevās ieprogrammēt tā, lai viņa varētu skriet gluži kā vesels cilvēks. Maksimālais iespējamais pulss bieži bija 80-90 sitienu minūtē, un ar tādu Līga varēja tikai ātri staigāt. «Kad mēģināju skriet, pietrūka elpas, sāka reibt galva, radās liels nogurums,» atminas Līga. Viņai palīdzēja jauns, nesen Rīgas Stradiņa universitāti beidzis kardiologs Jānis Pudulis, kurš spēja to, kas citiem neizdevās. Viņš Līgas sirds stimulatoru saprogrammēja tā, ka nu jau četrus gadus Līga spēj trenēties un skriet gluži tāpat kā pirms slimības. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu