Gadu skaits nav būtisks • IR.lv

Gadu skaits nav būtisks

6
Galvenajās lomā Maikls Keins (pa kreisi) un Hārvijs Kītels.

Paolo Sorentīno Jaunība – skaistais strīdus ābols

Kamēr vieni sauca «bravo!» un jūsmīgi plaukšķināja, citi tikpat «sirsnīgi» no elpas dziļumiem vilka pesimistiskus «būūū!» – šādi vēl aizvien atmiņā ir palikusi kritiķu un preses reakcija pēc Paolo Sorentīno filmas Jaunība pirmizrādes Kannās šā gada maijā. Neapolē dzimušā un par iepriekšējo kinodarbu Dižais skaistums Oskaru saņēmušā autora jaunākais veikums, šķiet, ir ticis te apvainots pretenciozitātē, te slavinājumos pielīdzināts Federiko Fellīni šedevram 8 ½, gluži kā prozaiskajā latviešu teicienā – no viena grāvja otrā. 

Neraugoties uz polemiku, kas parasti ir stāsta ziņā krietni vien provokatīvāku kinodarbu «nopelns», Sorentīno filma nepakļaujas nevienam no pretrunīgajiem epitetiem. Jaunība, režisora otrais angļu valodā uzņemtais darbs, ir nostalģiska elēģija par dzīves nepielūdzamo tempu, mākslinieciskās izcilības cenu un visu pasaulīgo parādību niecību laika priekšā. Divi vīri – savulaik ar Stravinski biedrojies komponists Freds Balindžers un režisors Miks Boils – ir seni draugi, kas Šveices Alpu kūrortā atpūšas un strādā, reflektējot par to, cik ātri gar acīm paskrējusi dzīve. Bez patētiska sentimenta, drīzāk ar vecumam atbilstošu mieru un trāpīgu ironiju. 

Tas viss, Sorentīno ilggadējā operatora Lukas Bigaci (Luca Bigazzi) filmējumā ir iemūžināts estētiski nevainojami. Viņš tās pašas kalnu ainavas, uz kurām 20.gadsimta sākumā, rakstot romānu Burvju kalns, vērās Tomass Manns, atainojis kā īpaši sulīgas modernisma kompozīcijas, kuru vienu pēc otras varētu ierāmētas karināt pie sienas. Statistiskai atkāpei jābilst, ka Jaunība šāgada Eiropas Kinoakadēmijas balvai izvirzīto filmu vidū ar piecām nominācijām ir rekordiste. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu