Varšavas sensācija • IR.lv

Varšavas sensācija

3
Uz uzstāšanos konkursā Georgijs rāvies tagad, intuīcija sacījusi — īstais brīdis. «Ir ērtāk piedalīties, kad tev ir 20 gadu. Tu vēl esi cilvēks, kurš attīstās. Kad tev ir 25 gadi, uz tevi skatās ar citām acīm. Tev ir jau mazāk tiesību uz kļūdām. Nerunājot par 30 gadus vecu pianistu, kuram vispār nav tiesību kļūdīties.»
Ieva Puķe

Četru pianistu ģimenē uzaugušais Georgijs Osokins (20) ir sarūpējis Latvijai pārsteigumu – izlauzies līdz finālam prestižajā Šopēna Starptautiskajā pianistu konkursā

Georgijs Osokins pa Barona ielu atnācis, neviena nemanīts. Varšavā, no kurienes viņš atlidoja pagājušās piektdienas vakarā, tā nebūtu. Ik pa pieciem gadiem rīkotais Friderika Šopēna Starptautiskais pianistu konkurss Polijā ir kā olimpiskās spēles. Jau pēc izkļūšanas cauri pirmajai kārtai Osokina gājiens no viesnīcas uz mēģinājumiem Varšavas Mūzikas universitātē nelīdzinājās vieglai pastaigai. Pēc pēdējās – trešās – kārtas pat taksometra šoferim bija viedoklis par desmit labākajiem, kuru vidū bija arī Georgijs. «Analizēja, kuram drīkstēja dot biļeti uz finālu, kuram ne. Runāja tik aizrautīgi kā par futbola maču! Jūtos kā rok-zvaigzne,» stāsta pianists. «Man ir izveidots fanu klubs, kur seko trakas meitenes, grib intervijas, fotogrāfijas, visu ko. Ar aģentu Polijā runājām – ja tā turpināsies, labāk rezervēt divas viesnīcas, lai fani nezinātu, kur atrodos.»

Desmit no 455

Glītās ārienes dēļ Georgijam tiešām piemīt rokzvaigznes potenciāls. To paspilgtina tumšo, biezo matu dendijiskais griezums un dziļi atpogātais sniegbaltais krekls. Taču lielāku ažiotāžu ir sacēlusi viņa muzikālā individualitāte. Jau pēc pirmās konkursa kārtas publika sadalījās – viena daļa puisi dievināja un apgalvoja, ka pianists atklājis jaunu Šopēnu, otra bargi kritizēja – tas, ko spēlē Osokins, vairs neesot Šopēns! 

Latvijas Kultūras akadēmijas docētājs polis Kšištofs Širšeņs, kuram ir klasiskā pianista izglītība, sekojis līdzi rezonansei Polijas medijos.  Georgija uznāciens pasaulē prestižākajā pianistu konkursā iztirzāts vairāk nekā jebkura cita mūziķa uzstāšanās. Arī žūrijas vērtējums balansējis uz naža asmens. Daudzi piesaukuši 1980.gada precedentu, kad tikpat pretrunīgā vērtējuma dēļ pirms fināla no konkursa atstādināts spožais Dienvidslāvijas pianists Ivo Pogoreličs. Toreiz, nespējot ar to samierināties, mājās aizbraukusi viena no žūrijas dalībniecēm, leģendārā Marta Argeriha, kura Šopēna konkursā vinnēja 1965.gadā. Savu rīcību motivējusi ar trim vārdiem: «Viņš ir ģeniāls.» 74 gadus vecā Argeriha bija konkursa žūrijā arī šogad.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu