Nuļļu birums • IR.lv

Nuļļu birums

4
Nellija Ločmele


Rudenī ne tikai krītošas lapas, bet arī miljoni un pat miljardi zib gar acīm labās un ne tik labās ziņās.
Rekords! Labības raža šogad ienākusies tik branga kā nekad agrāk Latvijas vēsturē pirms vai pēc Kristus – ne sarkanajos kolhozos, ne zelta Ulmaņlaikos, par aizvēsturisko saimniekošanu nemaz nerunājot. Divarpus miljonu tonnu, pietrūcis pat vagonu eksportam! Šajā žurnāla numurā lūkojām, kā graudinieki, visienesīgākā mūsu lauksaimniecības nozare, spējuši ne tikai nostāties uz kājām, bet gudri augt.

Kamēr graudu ražas pusmiljards eiro papildinās valsts IKP, auditorkompānija Deloitte ir aplēsusi, cik lielu caurumu Latvijas ekonomikā atstājuši uzņēmumu maksātnespējas procesi. Septiņos gados zaudēti 7,8 miljardi eiro – šī summa līdzinās viena gada valsts budžetam. Iespējas atgūt ieguldījumus stipri atpaliek no labiem starptautiskiem standartiem, investori sen ceļ trauksmi. Beidzot tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs no NA (ko asas mēles dēvē par maksātnespējas administratoru partiju) skaļi atzīst – uzzinot par administratoru grupējumiem, ir sapratis, ka staļļi jātīra! Tad tikai pie darba, kamēr vēl amatā, – mēslu netrūks! Ja ar tiem varētu laukus pabarot… jauni rekordi garantēti.

Visbeidzot summas ar septiņām nullēm atkal pietrūkst mūsu nacionālajai aviokompānijai airBaltic, kuru jau agrāk valsts ieguldīto miljonu dēļ var salīdzināt ar lidojošu cūciņu – krājkasīti. Šoreiz gan runa nav par glābšanu no kraha, bet jaunu lidmašīnu iegādi, kas jau nolīgta, bet naudas nav. Tagad valdībai jālūko, lai naudas meklējumos mūsu dārgā cūciņa neielido šogad tik labi saaugušajās auzās. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu