Gastronomiski modra • IR.lv

Gastronomiski modra

3
Krista Baumane.
Ieva Puķe

No ēdienu blogeres kļuvusi par profesionālu nozares konsultanti, Krista Baumane tika uzaicināta filmēties raidījumā Ēdiena daba, kas šonedēļ nonāk pie skatītājiem. Tur ne tikai redzēja, kā tiek panākta bioloģisko produktu kvalitāte Latvijas saimniecībās, bet arī, piemēram, iemācījās iemidzināt vistu

Kristas Baumanes dārzā Pārdaugavā no krūma vēl ēdamas vēlās avenes, zaļo salvija un pētersīļi, kuru lapas viņa griežot pat sniegā. Saimniece līdzās moderna projekta mājai stāda arī zemenes, lai četrgadīgā meita Elza redz, kā ogām jānogatavojas – nevis veikalā, bet dobē. Katru gadu cenšas izaudzēt kaut ko interesantu: šogad tie bijuši artišoki, dzeltenās bietes un lillā burkāni, kuru sēklas iedevusi krimuldiete Ilze Lipska, kas pašlaik cenšas tikt pie bioloģiskās zemnieces statusa. «Nē, tie nav mākslīgi krāsoti!» Krista komentē. «Vai zināji, ka burkāni kādreiz dabā nebija oranži, bet lillā un dzelteni? Nīderlandiešu selekcionāri tos selekcionēja ar beta karotīnu, lai «uzdzītu» īpašu uzturvērtību.»

Daudz gatavojot ēst, viņa arvien vairāk saprotot: tas, cik garšīgs sanāk ēdiens, nav pat īsti atkarīgs no receptes, bet no sastāvdaļu kvalitātes. «Tagad ne tik daudz meklēju jaunas receptes, bet gan visforšākās sastāvdaļas par labu cenu,» stāsta ēdienu blogere.

Lai arī, atverot blogu Krista.lv, kādam tā varbūt neliksies, ceļam līdz maltītei, viņasprāt, ir jābūt samērā vienkāršam. Tāpēc arī savu ēdiena konsultāciju uzņēmumu Krista nosaukusi Frozen Grapes – saldētas vīnogas. «Tā ir īsākā recepte, ko zinu. Jā, tā ir recepte!» iesmejas un iet pie ledusskapja. «Tu paņem vīnogas un ieliec saldētavā,» nograbina plastmasas kastīti. «Sasalstot tās ir kā mazi cukura gabaliņi, mēs graužam tās vakaros, skatoties seriālus. Tā patiesībā ir Džeimija Olivera ideja, kādā no savām grāmatām viņš šādas sasaldētas vīnogas ieteica pasniegt ar grapu un tumšo šokolādi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu