Tas strādā! • IR.lv

Tas strādā!

«Bērnībā biju slimīgs,» stāsta Lotos Pharma īpašnieks Kaspars Ivanovs. Vecmāmiņa iemācījusi pazīt ārstniecības augus.
Ieva Puķe

Skolas laikā pret vīrusiem cīnījies ar vecmāmiņas zāļu tējām un par paša lasītajiem ārstniecības augiem nopircis riteni, pēc 20 farmācijas nozarē pavadītiem gadiem Kaspars Ivanovs izveidojis savu uzņēmumu, kas ražo un pārdod no dabas vielām veidotus preparātus

Šis ir gadījums, kad krāšņi mākslas darbi uzņēmuma birojā nav tikai interjera elementi – Lotos Pharma īpašnieks Kaspars Ivanovs sienas bagātīgi dekorējis ar brāļa Rituma Ivanova gleznām. «Es skolā arī mācēju labi uzzīmēt, bet ne jau tā, kā brālis,» Kaspars smaidot saka. Mamma, zīmēšanas skolotāja Cēsīs, viņam jau triju gadu vecumā iemācījusi biznesā vēl noderīgāku prasmi – labi rēķināt. Tētis, rasēšanas skolotājs, iemācījis precizitāti. Taču, pirms pievērsties uzņēmējdarbībai, Kaspars ieguvis ārsta diplomu, jo visaizraujošākā no visām nozarēm šķitusi medicīna.

Transplantologa izvēle

«Bērnībā biju slimīgs. Tad vēl nezināja, kas ir vīrusi, diagnoze bija tikai «akūta respiratorā saslimšana». Aizeju uz bērnudārzu, pēc divām dienām jau temperatūra! Mani sūtīja pie vecmāmiņas. Viņa dzīvoja purva malā Limbažu rajonā Pociemā, tuvākā māja bija kilometra attālumā, līdz veikalam – trīs kilometri. Tur es pēc trijām četrām dienām kļuvu vesels,» viņš stāsta. Vecmāmiņa iemācījusi pazīt ārstniecības augus, tagad galvā ir maza enciklopēdija – kādas 100 vienības. «Kad vecmāmiņa pļāva govij zāli, viņa teica: nu, izlasi ārā tās ceļtekas! Vai raspodiņus!» Pa vasarām Kaspars sācis augus žāvēt un nodot aptiekā, tolaik to darīt mudināja arī skolās. Vēl tagad atceras, ka pirmajā gadā nodevis četrus kilogramus, pēc tam jau padsmit, bet rekords vienā sezonā bija 120 kilogramu ārstniecības augu! «Vācu visu, pat nātres. Visdārgākās bija rudzupuķu ziedlapiņas, ko lieto sirds veselībai – 25 rubļi par kilogramu. Pirmo riteni sev nopirku par ārstniecības augiem, arī otro,» viņš palepojas.

Par darbošanos farmācijas jomā skolas gados gan neesot prātojis, kur nu vēl par biznesu – tas Latvijā izveidojās tikai pēc neatkarības atjaunošanas. Medicīnas akadēmiju beidzot, sekojis visu pirmā kursa studentu romantiskajam sapnim, kļuvis par ķirurgu Stradiņa slimnīcā. Turklāt nozarē, kuras speciālistu Latvijā nav daudz, – transplantoloģijā. «Tas nav viegls darbs, tur ļoti labi dakteri strādā. Latvijā taisa līdz 100 transplantoloģijas operāciju gadā, bijām divatā ar Sergeju Truškovu – es vai viņš piedalījāmies operācijās ārstu komandā,» Kaspars piemin leģendāru kolēģi, kurš nu jau mūžībā.

«Ķirurgam jābūt ļoti izlēmīgam un zinošam – vienreiz griez un trāpi. Man šīs īpašības piemita. Ļoti cienu savus kolēģus, kuri palika medicīnā. Latvijā, slimnīcā strādājot, tu ļoti bieži tiešām pelni ļoti maz.»

Cerībā uzlabot finansiālo situāciju un iegūt jaunu pieredzi viņš aizgājis uz darba interviju farmācijas firmā Sanofi – ārzemju intervētāji meklējuši apķērīgu cilvēku ar medicīnas izglītību. Pieņemts! Kādu brīdi uz miega rēķina entuziastiski savienojis abus darbus. Vāveres riteni izbeidzis profesora Rafaila Rozentāla aizrādījums: «Tev, Kaspar, jāizvēlas.»

«Jāsaka paldies viņam: ja cilvēks nevelta visu enerģiju vienai lietai, viegli var pazust jūklī. Man patika arī tas, ko daru farmācijā, ātri dabūju paaugstinājumus,» viņš tagad pragmatiski atskatās uz notikumiem, ko sauc par intensīvas attīstības laiku savā dzīvē. «Viss ir jānopelna, jāiemācās. Lai izvirzītos, smagi jāstrādā, jo nekas nekrīt no gaisa. Bieži vien ar astoņu stundu darba laiku tu nevari sasniegt maksimālo.»

Franču uzņēmumā Sanofi, kas Latvijā asociējas ar No-spa un Magne B6 preparātiem, Ivanovs pavadīja 13 gadus, no tirdzniecības pārstāvja uzdienēdams līdz Baltijas pārstāvniecības vadītāja pozīcijai. Atceras, ka, pirmoreiz nokļūstot Sanofi rūpnīcā, prātā uz mirkli pazibējusi doma – nav neiespējami pašam pēc kaut kā tāda tiekties! «Paskatījos – viss nav zeltos un spīguļos. Labas kvalitātes angārs, bet nekas tāds, ko es nebūtu redzējis. Sapratu, ka ražošana nemaz nav tik liels klupšanas akmens.»

Kad Sanofi piedāvājis divus gadus Francijā pēcdiploma apmācībā apgūt biznesu, finanses un administrāciju, latvietis nojautis, ka tiek gatavots kādas lielākas komandas vadīšanai. Pasniedzēji bijuši no visas pasaules – Austrālijas, Amerikas, Spānijas, Portugāles, iedvesmojošas personības, ļoti interesantas lekcijas. «Taču tieši tur sapratu: īstenībā mēs paši arī Latvijā varam kaut ko izdarīt! Meklēju sasaisti ar kādu no Latvijas farmācijas uzņēmumiem, sāku sadarbību ar Silvanolu. Sākumā uztaisīju viņiem trīs produktus, lai ražo priekš manis: Venogēlu, Traumogēlu un Nazogēlu. Jā, neesmu ķīmiķis vai tehnologs, bet esmu ieviesis ļoti daudz tehnoloģiju. Man ir vienreiz jāsaprot, kā to var izdarīt, un es varu atrast cilvēkus, kas to var ieviest manā uzņēmumā – ķīmiķus, tehnologus, atrast arī aparatūru. Nav 100% pašam viss jāzina. Protams, tā atkal ir uzdrošināšanās.»

Faringo Spray tēvs

«Bija piedāvājumi braukt vadīt tūkstošiem lielas cilvēku komandas citās valstīs, bet gribēju palikt šeit. Pats varu pieņemt lēmumus, nospraust mērķus un mēģināt tos īstenot,» secina Kaspars Ivanovs. Viņš nevis turpināja piedāvāto karjeru Sanofi Krievijas vai Čehijas pārstāvniecībās, bet no 2007. līdz 2012.gadam grozīja Silvanola stūri. Sieva Sandra Ivanova līdzās a/s Olainfarm joprojām ir Silvanola akciju īpašniece.

«Kad atnācu uz Silvanolu, tur bija 8-10 produkti. Kad aizgāju – pāri 70,» Ivanovs norāda. «Paplašinājām tirgu, izdevās ieviest vairākas jaunas tehnoloģijas – kapsulu un tablešu ražošanu, jo 80% farmācijas tirgū ir cietās formas.» Viņš gan ieviesis arī šķidros preparātus, to skaitā populāro Faringo Spray no kliņģerīšu, smiltsērkšķu un bergamota eļļām. Šis produkts, tāpat kā daudzi citi, pirmkārt, testēts paša ģimenē, saucot palīgā bērnus. «Tagad esmu gājis uz priekšu, ražojam pat Faringo Chups. Bērnam čups ir saprotams un atvieglojums arī mammai, jo tableti bērns var izmest vai norīt nesūkājot,» stāsta Ivanovs. «Skatāmies, lai būtu ērtāk, vieglāk, saprotamāk. Kopā ar kādu Šveices dakteri esam izveidojuši arī elastīgās tabletes, kā gumijkončas, kas nebojā mēles un augslēju gļotādu.»

Jau trešo gadu Ivanovs vada savu uzņēmumu. Lotos Pharma nosaukumu iedvesmojušas pozitīvās atmiņas par vasaras nometnēm – LOTOS vienībām, kurās studiju gados ļoti patika piedalīties, kā arī ģimenes daiļdārza dīķī izplaucis lotoss, kas Latvijas vasarās parasti neizzied. Ivanovu dārzā esot arī prāva ārstniecības augu kolekcija.

Cilvēks, kas tirgojis sarežģītus ķīmiskus medikamentus un veicis modernas operācijas, patiešām tic efektīvās devās lietotu ārstniecības augu dziednieciskajām spējām, fitomedicīnai. «Kumelīte vai kliņģerīte, ko izmantoja arī Senajā Grieķijā un Ēģiptē, ir pārbaudīta gadu tūkstošiem. Jautājums – cik mēs labi mākam izmatot šo augu, kādu devu ieliekam produktā. Īstenībā arī ļoti daudzi ķīmiskie produkti ir cēlušies no dabas, kaut vai aspirīns,» viņš stāsta citādi domājošajiem. Ja vajadzīgs, izspēlē smago artilēriju: «Vai indes ir dabīgas vai ķīmiskas? Pamatā ir ļoti daudz dabīgas indes. Vai indes ir iedarbīgas? Jā!»

Kā akadēmiski skolotam mediķim savas tēzes viņam vienmēr bijis svarīgi pierādīt ar darbiem. «Man patīk radīt vērtīgas lietas, kas strādā. Holesterīnu samazinošus produktus, jo tur ir skaidra mēraukla – bija tāds holesterīns, tagad ir mazāks. Saaukstēšanās produktus – tos lietojot, efekts vai nu ir, vai nav.» Uzskatāms piemērs – Lietuvas tirgum latvietis mēģinājis piedāvāt Lotos Pharma ražoto Sinonorm, iesnu un klepus gadījumā ieteicamu ārstniecības augu preparātu no gaiļbiksīšu, priežu mizas, timiāna, plūškoka un apiņu ekstraktiem. Kāda kaimiņvalsts ārsta paustais – mēs neticam šādam produktam! – Ivanovu iekvēlinājis Viļņas klīnikas bērnu ausu, kakla un deguna nodaļā bez maksas atgādāt prāvu daudzumu Sinunorm, piedāvāt veikt pētījumu bērniem un pusaudžiem. «Divas grupas, 6-12 un 12-16 gadus veci, katrā pa 40 cilvēkiem, klīnikas vadītāja veica nopietnus novērojumus, rezultātus, protams, publicējām ārstu žurnālā. Visi bija pārsteigti par labajiem rezultātiem. Tas bija liels gandarījums, ka pārvari iebildumus ar sava produkta efektivitāti. Tagad mēs Lietuvā pārdodam šo produktu vairāk nekā Latvijā. Konkurentfirmas, protams, prasīja: bet kā viņi tā drīkst? Tā atkal ir uzdrošināšanās. Es ticu savam produktam, jo zinu, kas tajā ir. Man nav bail par rezultātu.»

Apvieno spēkus

Sācis ar četriem produkiem – Sinunorm, Imunosil, Hepasan un Magnemix -, ražotnē, kas atrodas Rīgas Tehniskās universitātes inkubatorā, Lotos Pharma tagad gatavo jau divus desmitus. Plašie starptautiskie sakari lieti noder izejvielu atrašanai. Piemēram, piejūras priežu mizu sausais ekstrakts, kura pretiekaisuma un pretsāpju darbība pārbaudīta pētījumos, tiek iepirkts no partnera Francijā, no Spānijas ceļo spirulīna aļģes, no Itālijas – artišoku ekstrakts.

Satelītkompānija AD Smart, ko Kaspars Ivanovs izveidojis savu preparātu reklamēšanai un realizēšanai, pārdod tos ne tikai Latvijā, bet arī Igaunijā, Lietuvā, Gruzijā, Azerbaidžānā, Ukrainā, Polijā un Somijā.

Lotos Pharma jau pagājušogad, tātad otrajā darbības gadā, apgrozījusi aptuveni 190 tūkstošus eiro, nopelnījusi 21 tūkstoti, bet AD Smart apgrozījums pārsniedzis 560 tūkstošus, bet peļņa 116 tūkstošus. «Ja farmācijas uzņēmumā nav peļņas, tas nozīmē, ka kaut ko nedari pareizi. Visos uzņēmumos, kur esmu strādājis, peļņa ir bijusi jau no pirmā gada,» Ivanovs runā racionāli.

Lielākos ieņēmumus dod eksports. «Šajā nozarē mēs nez kāpēc savējos neatbalstām,» pirmo reizi sarunas gaitā pazūd optimistiskā nots. «Visā pasaulē pašmāju farmācija nodrošina apmēram 40% no vietējā patēriņa, bet Latvijā situācija ir krasi sliktāka – tikai 5-6%. Somijā, kuras tirgū mēs tagad ejam, ir vēl trakāk – 60% patēriņa ir vietējās farmācijas ražojumi. Tev jābūt divreiz kvalitatīvākām precēm, lai tās pirktu. Un pat cena nav izšķirošā: ja prece ir tikai mazliet lētāka, tai vispār neskatās virsū.»

Vaina neesot Latvijas farmācijas kompāniju nespējā vai ierobežotajā produktu klāstā – vietējie ražotāji patiesībā varot nosegt līdz 70% vajadzību. «Mēs Latvijā nez kāpēc jūsmojam: o, ja tas ir vācu preparāts, tad baigi labais! Taču dabas medicīnā ir tieši otrādi. Ražošanā izmantojam arī ļoti daudz Latvijas ārstniecības augu. Tas, kas aug konkrētajā vietā, arī vislabāk palīdz cilvēkam, kas tur uzaudzis.»

Lai veiksmīgāk iekļūtu eksporta tirgos, Lotos Pharma, kas savā ražotnē nodarbina vairākus no Anglijas atgriezušos tautiešus, veicis vēl kādu patriotisku gājienu – apvienojis spēkus ar citu dabīgo preparātu ražotāju no Latvijas Sole Pharma, ar kuru patiesībā vietējā tirgū sīvi konkurē. Abiem uzņēmumiem ir kopējs birojs, pat izveidojuši kopīgu reklāmas bukletu. «Esam pārāk maza valsts, lai viens ar otru cīnītos,» secina Kaspars Ivanovs.

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā

Man vienkārši patīk darboties, sapņot, izaicināt sevi uz lielākiem mērķiem, uzzināt kaut ko jaunu, radīt. Protams, ir jāmācās izskaust to, kas nedod rezultātu

Lielākā kļūda, kas devusi mācību

Esmu pārāk uzticējies cilvēkiem. Latvijā ir visai populāri, ka kāds kaut ko sliktu izdara aiz muguras. Katra neveiksme tomēr ir bijusi mācība, lai veidotu savu stilu, ko neviens nevar nokopēt.

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam

Pirms sākt kaut ko savu, ir labi pastrādāt lielā organizācijā, kur ir procedūras un sistēmas, un tu vari vērot dažādas sakarības. Kad esi ieguvis pieredzi, tad jāatdalās un jāiet uz priekšu vienam.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu