Nogruvuma anatomija • IR.lv

Nogruvuma anatomija

7
Zolitūdes veikala Maxima būvkonstruktors Ivars Sergets Rīgas apgabaltiesā šā gada janvārī, kad pārskatīja piemēroto drošības līdzekli — apcietinājumu.
Zane Mače

Vēl divas dienas pirms Zolitūdes Maxima sabrukšanas būvinženiera Ivara Sergeta pārstāvis būvnieku darba sapulcē apliecināja – jumts ir drošs. Šo un citas drūmas detaļas atklāj nupat tiesai nodotā krimināllieta par Latvijas lielāko traģēdiju, kuru vairākkārt bija iespējams novērst

Lielveikals Maxima Zolitūdē bija diendienā darbojies jau divus gadus, kad 2013.gada 5.novembrī uz celtniecības otrās kārtas būvsapulci sanāca procesā iesaistītie. Oktobrī bija sākušies jumta labiekārtošanas darbi. Būvdarbu vadītājs Jevgeņijs Ņesterovičs ziņoja par to gaitu un lūdza par ēkas būvkonstrukcijām atbildīgajam Ivaram Sergetam vēlreiz pārbaudīt, vai esošās slodzes nepārsniedz projektētās.

Nākamā sapulce notika 19.novembrī, un tajā Sergeta pārstāvis Edgars Kļaviņš vēlreiz apstiprināja būvkonstruktora iepriekš teikto – slodzes aprēķini pārbaudīti, viss kārtībā. Pēc divām dienām lielveikala jumts iebruka pār cilvēku galvām, izdzēšot 54 dzīvības. Kā šāda liktenīga kļūda varēja rasties, un kas pie tās vainīgs – to atšķetinājusi pabeigtā izmeklēšana, bet galavārds par krimināllietas 80 sējumos apkopotajiem pierādījumiem būs jāsaka tiesai.

Prokuratūra piektdien, 9.oktobrī, iesniedza lietu Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā. Apsūdzības uzrādītas deviņiem cilvēkiem – pieciem ēkas celtniecības procesā iesaistītajiem, trim ar būvniecības uzraudzību saistītām valsts amatpersonām un Maxima darba drošības speciālistei. Neviens savu vainu neatzīst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu