Revolūcija! • IR.lv

Revolūcija!

8
Andris K.Bērziņš

Apstākļu sakritība sola ātru izaugsmi tehnoloģiju preču un elektronikas ražotājiem arī Latvijā

Pirms 12 gadiem, kad vadīju produkta izstrādi ASV un Izraēlas tehnoloģiju uzņēmumā, mēs izgatavojām jaunu ražojumu – lokācijas sistēmu, kura izmanto Wi-Fi radioviļņu sakarus. Programmatūras izstrāde bija ātra, taču paraugu izgatavošana un pēc tam preces ražošanas sākšana bija mēnešiem ilgs process, ieskaitot presformu izgatavošanu, kuru mainīšana pēc tam bija ļoti dārga un laikietilpīga.

Tagad laiki ir citi. Ātrās prototipēšanas iekārtas ļauj presformas un pirmo prototipu izgatavošanu veikt dienās vai pat stundās, nevis mēnešos. Izmantojot tehnoloģijas, kas no maziem plastmasas vai metāla graudiem izveido jebkādu datorā uzzīmētu formu, jebkuru ideju var ļoti ātri pārvērst taustāmā paraugā, kuru parādīt lietotājiem. Šī revolūcija ir krasi mainījusi ražošanas procesu. Izstrāde rit daudz ātrāk, un prototipus var atkārtoti pielabot, nevis ieguldīt visu naudu vienā presformā.

Tajā pašā laikā ir parādījies jauns finansējuma avots, tā sauktā «pūļa finansēšana» jeb crowdfunding. Tādas tīmekļa platformas kā Kickstarter vai Indiegogo ļauj piedāvāt lietotājiem nopirkt vēl nesaražotas preces, tajā skaitā elektroniku. Pircēji sola samaksāt no kredītkartes priekšapmaksā, bet nauda netiek reāli noņemta no konta, kamēr nav savācies pietiekams skaits pircēju, lai projekts tiktu finansēts. Rezultātā jauna firma var saņemt avansā samaksu par precēm, kas ļauj finansēt pirmās partijas saražošanu – tas vienmēr ir grūtākais solis jauna ražotāja attīstībā, ko bankas uzskata par īpaši riskantu kredītiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu