Jauns. Gudrs. Skolotājs!? • IR.lv

Jauns. Gudrs. Skolotājs!?

6
Dmitrijs Jemeļjanovs nākotni ar skolu saistītu, ja mēnesī varētu nopelnīt virs 1000 eiro uz rokas. Izglītības profesionāļi saka — 800—1000 eiro kā vēlamo summu sauc arī citi jaunie, spējīgie pedagogi. Pašlaik tāda alga ir tikai ceturtajai daļai Latvijas skolotāju.

Vairāk nekā 40% skolotāju ir vecāki par 50 gadiem, un viņu īpatsvars ar katru gadu palielinās. Augstskolas sagatavo daudz jauno pedagogu, taču skolās viņu ir maz. Kāpēc jaunie un spējīgie nevēlas strādāt skolā, un kā to mainīt?

Bauskas Valsts ģimnāzijas fizikas skolotājs Dmitrijs Jemeļjanovs (26) divpadsmitajiem izskaidro elektromagnētiskos viļņus, un klasē izraisās spraiga diskusija par to, cik karsti varētu būt pie pašas Saules, vakuumā. Dmitrija vadītās stundas norit brīvā gaisotnē, taču viņš ir gana prasīgs, uzskata jaunieši. No visiem, kas māca šo klasi, tikai Dmitriju un sporta skolotāju var saukt par jaunajiem pedagogiem. Ģimnāzisti gribētu, lai tādu ir vairāk, taču uz jautājumu, vai kāds šo profesiju apsver pats, atskan vienbalsīgs «nē!».

Skolas laikā arī Dmitrijam ne prātā nenāca pedagoģija. Viņš bija izcilnieks – asu prātu, bez piepūles nākušām labām atzīmēm un augstām vietām olimpiādēs. Viegli iestājās RTU Būvniecības fakultātē. Taču otrā kursa vidū Dmitriju pārsteidza viņa vidusskolas direktores zvans un uzaicinājums strādāt par skolotāju. Viņa solīja ne tikai 300 latu uz rokas par dažām dienām nedēļā, bet arī labu dienesta dzīvokli. Dmitrijs ilgi nedomāja – ar studijām savienot varēja, un vilināja iespēja sākt pelnīt.

Pēc dažām dienām 21 gadu vecais puisis jau mācīja fiziku Bauskas 2.vidusskolas vecākajām klasēm. «Ko darīt, kā darīt – nezināju pilnīgi neko. Pat to, kā iet klases priekšā un pateikt, ka tagad esmu jūsu skolotājs.» Atceroties pirmo gadu, viņš paškritiski secina: «Skolēni noteikti nebija vinnētāji.» Taču darbs ātri ievilka, un puisis pat mainīja studiju virzienu, lai iegūtu nepieciešamo kvalifikāciju. Kad stipri samazināja algu, no skolas aizgāja. Bet drīz atgriezās – šoreiz ģimnāzijā, kurai arī trūka fizikas skolotāja. Labu pedagogu viņā redz gan audzēkņi, gan vecākie kolēģi. Tomēr, lai gan «te puteklīšus trauš nost, lai tikai man viss būtu labi», Dmitrijs pieļauj – pēc dažiem gadiem viņa skolā vairs nebūs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu