No grāvjiem līdz Japānai • IR.lv

No grāvjiem līdz Japānai

5
Lai pīšanas amatu noslīpētu, Pēteris gāja kursos, savukārt Lolita savu ekonomistes augstāko izglītību papildināja ar uzņēmējdarbības kursiem.
Ieva Alberte

Lolita un Pēteris Tutāni pin grozus Ērenpreisa riteņiem un gandrīz visiem lielveikaliem, bet lielākais eksporta tirgus ir Japāna

Nevis sentimentāli sapņot par aizgājušiem laikiem un klūgu nākotni, bet amatniecību pārvērst biznesā. To par uzņēmuma Pinumu pasaule unikālu sasniegumu uzskata dizainere Jasmīna Grase, kura beigusi Eindhovenas Dizaina akadēmiju Nīderlandē un strādā Berlīnē. Viņas ideju – veidot mēbeles no metāla un klūgām – izprata un īstenoja tieši Tutānu uzņēmums. Jasmīnas darbi no sērijas Meet The Wicker jeb Satiec pinēju tagad nopērkami vācu interjera portālā. Latvijā tie saņēmuši Dizaina gada balvu kā labākais produktu dizains un pabijuši dizaina izstādē Japānā.

Tāda mēroga dizains top lielā namā Pārdaugavā. Vienā tā sānā ir Tutānu privātmāja, otrā – darbnīca. Ir pusdienlaiks, un Lolita uzaicina mani pie galda. Dārzeņu sautējums un kūkas, māju sajūta un siena smarža – klūgas te laikam jūt katrā telpā?! Par šādu komentāru Pēteris nosmej: «Pirmais groziņš mums piedzima guļamistabā.» Lolita atceras, ka pirms 20 gadiem vīrs sēdējis gultā un pinis mazu kurvīti. Amatu bija iemācījies no tēva. «Strādāju katlumājā Lielvārdē un pa nakti varēju klūgas izsautēt, mizot, pīt. Mani iecēla par vadītāju, tas īsti nepatika,» Pēteris atceras, kāpēc piekritis pārcelties uz sievas mājām galvaspilsētā. Sāka strādāt Rīgas ūdenī, tomēr pīšana sirdij bija tuvāka. Uzpina pa grozam, ko dāvināt draugiem svētkos. Vienam, otram. Izpelnījās uzslavas. Sāka nākt pasūtījumi. «Vajadzēja vairāk un vairāk. Zvanīja sveši cilvēki un prasīja: vai jums kaut kas ir – šodien jāiet uz dzimšanas dienu, vajag dāvanu,» Lolita atceras. 

Pēteris viens vairs netika galā, tāpēc vajadzēja sadarboties ar vietējiem meistariem. Uzņēmumu Pinumu pasaule reģistrēja 1999.gadā un pieņēma pirmo darbinieku Pāvelu, kurš joprojām ir Pētera labā roka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu