Izsprukuši?! • IR.lv

Izsprukuši?!

4
Ilustrācija — Frank&Stein
Indra Sprance

Ar lielu skandālu pirms četriem gadiem sāktā «oligarhu lieta» – par tās izmeklēšanas traucēšanu pat tika atlaista Saeima – tagad beidzas ar čiku. Kāpēc? Prokuratūrai un KNAB ir katram sava versija

Andrejsalā dzīve rit uz priekšu, lai arī ne tik vērienīgi, kā savulaik pieteikts Jaunrīgas attīstības uzņēmuma (JAU) plānos par 36 hektārus plašā īpašuma pārveidi Rīgas centrā. Solījumi investēt aptuveni miljardu eiro pagaidām šķiet palikuši uz papīra – tukša jahtu piestātne, fonā mūžu nokalpojis vecs graudu elevators, blakus dažas atjaunotas ēkas – vienā atrodas JAU birojs un loģistikas smagsvara Rīgas Tirdzniecības osta (RTO) uzņēmumi, turpat netālu pārcelta laikraksta Diena redakcija.

Pirms 13 gadiem, kad Rīgas mērs bija sociāldemokrāts Gundars Bojārs, bet valdības vicepremjers ar vērienīgām attīstības idejām – Ainārs Šlesers, Rīgas brīvostas pārvalde kopīgi ar Norvēģijā reģistrēto Portpro dibināja JAU, kam pakāpeniski iznomāja gandrīz visu Andrejsalu un par bilances vērtību atdeva brīvostas teritorijā atsavinātos nekustamos īpašumus. Privātais uzņēmējs solīja attīstību, palielināja uzņēmuma kapitālu, un brīvostas daļa uzņēmumā pakāpeniski saruka, līdz 2007.gadā tas pilnībā piederēja norvēģiem.

Kam patiesībā pieder šie JAU īpašumi un arī ostas ietekmīgais spēlētājs RTO – tā gadiem ilgi ir bijusi mīkla, kuras atbild zina tie, kas samezglotas firmu ķēdes galus slēpuši ārzonās. 2011.gadā KNAB izmeklētāji pieķērās šo galu šķetināšanai un kratīšanas pieteikumos tiesai sniegtā informācija liecināja par izmeklētāju aizdomām, ka RTO slēpti varētu piederēt Aināram Šleseram, Aivaram Lembergam un Andrim Šķēlem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu