Egils Grasmanis, izveidojis grupu Gribu palīdzēt bēgļiem • IR.lv

Egils Grasmanis, izveidojis grupu Gribu palīdzēt bēgļiem

4
Egila pašportrets bēgļu nomentē Berlīnē. Lai saprastu cilvēkus, kas mūk no kara, vinš aicina parunāt ar vecākiem vai vecvecākiem, kas paši pieredzējuši karu
Zane Mače

 

Galdi ar dzeramo ūdeni, teltis, bez mājām palikušo pūļi – tāds skats paveras Berlīnes bēgļu nometnē, kuru nule apmeklējis uzņēmējs Egils Grasmanis. Redzot Latvijas iedzīvotāju un politiķu attieksmi Eiropai sasāpējušajā jautājumā, Egilu pārņem kauns. «Latvija uzvedas egoistiski un nesolidāri,» saka SIA Brain Games vadītājs, kura sociālajā vietnē Facebook izveidotā domubiedru grupa Gribu palīdzēt bēgļiem nedēļas laikā sapulcējusi vairāk nekā 600 biedru.

«Pirms kāda laika prātā iešāvās doma – kā būtu, ja mēs ģimenē uzņemtu bēgli,» par grupas tapšanas priekšvēsturi Skype sarunā no Berlīnes, kurp devies komandējumā, stāsta Egils. Viņam licies interesanti, vai ir vēl citi līdzīgi domājošie, kuri nevis gānās par šo jautājumu, bet vēlas palīdzēt. «Ir jābūt veidam, kā varu kaut ko darīt bēgļu labā.» Apjaušot, ka nav viens savās domās, 2.septembrī viņš feisbukā izveidoja grupu, kurā apkopot informāciju par rīcības iespējām. Pirmais darbs – noskaidrot, kas nepieciešams bēgļu pagaidu izmitināšanas centrā Mucenieki šodien dzīvojošajiem. Viens no domubiedriem sazinājies ar centru, uzzinājis – vajadzīgi dažādi skolas piederumi, siltās ziemas drēbes un apavi bērniem un pusaudžiem, kaut kas brīvbrīžiem. Šīs lietas cilvēki maisiem sanesuši uz Egila veikalu. «Piektdien izsludinājām, un jau sestdien bija daudzi maisi,» par atsaucību priecājas uzņēmējs.

Kāpēc cilvēki ir tik naidīgi noskaņoti pret ieceri Latvijā uzņemt kara šausmas pieredzējušos? «Bailes un stereotipi, manuprāt, ir lielākais mūsu sabiedrības vīruss, slimība,» Egils domā, ka Latvijas cilvēki uzvedas kā patērētāji, egoisti. «Gribam, lai mūs ciena, uzņem, respektē Anglijā, Īrijā, bet citu cilvēku virzienā neskatāmies.» Uguni negatīvajai attieksmei piešķiļ arī mediji, kuri, pēc uzņēmēja domām, dzenoties pēc klikšķiem, labprātāk ražo negatīvu saturu, nevis izskaidro lietas būtību. «Ar šausmu stāstiem par bēgļu nedarbiem citās valstīs mūsu ļaudīs ir sadzītas bailes – atnāks 250 cilvēku un pārvērtīs Latviju par islāma valsti,» saka Egils. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu