Metalurgs atkal grīļojas • IR.lv

Metalurgs atkal grīļojas

6
Liepājas metalurgs.
Indra Sprance

Pirms gada ar atvieglojumu noslēdzās bankrotējušā Liepājas metalurga glābšana – ražotni nopirkušie ukraiņi jau šogad grasījās pelnīt. Tomēr dzīve atpaliek no plāniem, modernā elektriskā krāsns iedarbināta tikai deviņas dienas, un īpašnieki atkal prasa valdībai atbalstu, lai gan no pamatražotnē ieguldītajiem 73 miljoniem eiro valsts pagaidām atguvusi tikai 1,8 miljonus. Tas ir mazāk, nekā nopelnījuši pārdošanas konsultanti Prudentia

Kabinetā pie sienas atstutēto ikonu ar pareizticīgo svētajiem sev līdzi atvedis jaunais Liepājas metalurga vadītājs Igors Talanovs. Citādi plašajā telpā par jauno saimnieku ienākšanu nekas neliecina – tukšs galds, skapis, plaukti, arī sekretāres darba vietā pie vadītāja kabineta neviena nav, jo strādājošo skaits uzņēmumā samazināts. Kopš rūpnīcas darba daļējas atjaunošanas visvairāk apcirpts administrācijas štats – par 40%, stāsta Talanovs. «Mazinām izmaksas visur, kur var.» Ar uzņēmēju tiekamies KVV Liepājas metalurgs administrācijas ēkā Liepājā, Brīvības ielā, ko vietējie iesaukuši par Pentagonu. Pie ieejas mastos plīvo Latvijas, KVV grupas un Ukrainas karogi, bet pelēkais nams stāv pustukšs – augšējie stāvi netiek izmantoti.

Pirms gada oktobrī Ukrainas uzņēmums KVV Group nopirka Liepājas metalurga (LM) pamatražotni par kopējo summu 107 miljoni eiro ar atlikto maksājumu uz desmit gadiem. Plāni bija ambiciozi – atjaunot ražošanu un jau pirmajā gadā strādāt ar peļņu. Vismaz tik lielu, lai sanāktu norēķināties ar kreditoriem. Lai to izdarītu, bija nepieciešams attīstīt ražošanas jaudas vismaz līdz 80 000 tonnu armatūras mēnesī, taču plānus neizdevās realizēt. Pašlaik mēnesī tiek saražoti aptuveni 26-27 tūkstoši tonnu armatūras un gaidītās peļņas vietā uzņēmums šā gada pirmo pusgadu strādājis ar zaudējumiem – kopā ar ražošanas palaišanas izmaksām (divi miljoni) tie ir pieci miljoni eiro. 

Pēdējā laikā gan ražošanas izmaksas izdevies optimizēt, un uzņēmums tagad strādājot «pa nullēm». No pamatprodukcijas ražotnēm patlaban darbojas tikai viena – mazākā velmētava. Gada pirmajā pusē iedarbinātā modernā elektriskā metāla kausēšanas krāsns, kuras iegādes kredītam savulaik LM no valsts prasīja 73 miljonu eiro galvojumu, ir darbojusies tikai deviņas dienas. Jaunie īpašnieki sarēķinājuši, ka to izmantot pašlaik neesot ekonomiski izdevīgi, tāpēc ražošanai netiek izmantota. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu