Izmeklē slepkavības draudus • IR.lv

Izmeklē slepkavības draudus

4
Pērn oktobrī Ir rakstīja par Māra Sprūda administrēto maksātnespējīgo uzņēmumu Peltes īpašumi. Darījumu ķēdē iesaistījās arī Aigars Lūsis, kura darbības tagad izmeklē kriminālprocesā
Indra Sprance

Kaislības ap uzņēmuma Peltes īpašumi maksātnespēju nerimst – administratora Sprūda vārds figurē kriminālprocesā par slepkavības draudiem advokātam Balmakam

Aizritējis gandrīz gads, kopš pērn oktobrī Ir atklāja dīvainības darījumos ar miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā – tā piederēja uzņēmumam Peltes īpašumi, kura maksātnespējas procesu administrēja Māris Sprūds, un darījumos ar vērtīgajiem aktīviem bija iesaistīts arī viņa bijušais kolēģis Aigars Lūsis. Šī gada laikā notikušas pārbaudes par šo maksātnespējas procesu, un saistībā ar Lūša darbībām kopš februāra turpinās kriminālizmeklēšana par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izvairīšanos no nodokļu samaksas lielā apmērā un dokumentu viltošanu. Taču publiski līdz šim nekas nav zināms par vēl kādu kriminālprocesu, kurā figurē Sprūds un kas varētu sniegt papildu ieskatu maksātnespējas profesionāļu metodēs.

Žurnāla Ir rīcībā esošā informācija liecina, ka pērn gada nogalē Valsts policijā ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 132.panta – par draudiem izdarīt slepkavību. Iespējamos draudus no maksātnespējas administratora Sprūda it kā saņēmis advokāts Indulis Balmaks, kurš aizstāv Peltes īpašumu bijušā valdes locekļa Neila Dženingsa (Neil Jennings) intereses. Balmaks un Dženingss bija tie, kas valsts iestādēs cēla trauksmi par šī uzņēmuma maksātnespējas procesā notiekošo, viņu viedokli Ir atspoguļoja arī pērn oktobrī rakstā Shēma pie Ķīšezera.

Balmaks žurnālam atteicās sniegt jebkādus komentārus par notikušo, tāpēc konkrētāka informācija par iespējamo draudu apstākļiem nav zināma. Taču Valsts policijā apstiprināja, ka decembrī ierosināts šāds kriminālprocess pēc 132.panta un pašlaik turpinās izmeklēšana. Tās ietvaros nevienam patlaban nav piemērots aizdomās turamā statuss. Likums par draudiem izdarīt slepkavību vai smagus miesas bojājumus, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, paredz vainīgo sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu