Kolonnas impērijas pārvērtības • IR.lv

Kolonnas impērijas pārvērtības

9
NULL

 

Pirms trim gadiem, uzsākot Ir pētījumu sēriju par problēmām maksātnespējas procesos Latvijā, stāstījām arī par uzņēmējas Ievas Plaudes Rēlingeres radīto Kolonnu, kas krīzes laikā no miljoniem vērtas skaistumkopšanas impērijas pārvērtās šķietami nevērtīgu firmu mudžeklī. Papētot sīkāk Kolonnas grupas maksātnespēju, atklājās vairākas dīvainības. Sākot ar to, ka «mātes kompānija» DK Holding īsi pirms maksātnespējas pieteikšanas 2011.gadā mainīja juridisko adresi no Rīgas uz Kuldīgu. Šajā mazpilsētā lieta nonāca pie tiesneses Dainas Alksnes, bet administratoru rindā pretī trāpījās advokāte Maija Andersone – abas bija senas paziņas, jo tiesnese iepriekš strādājusi par palīdzi pie advokātes.

Maksātnespējas procesā izrādījās, ka no kreditoriem vislielāko naudu atguva firma Kirk Investment Limited, kas reģistrēta Menas salā un dala kopīgu pastkastītes adresi ar virkni citu uzņēmumu, kas tā vai citādi saistīti ar Kolonnas grupu vai tās īpašniekiem, liekot uzdot jautājumus, vai imēprijas saimnieki nav izmantojuši maksātnespējas procesu, lai atbrīvotos no parādiem, nezaudējot kontroli pār vērtīgākajiem aktīviem. Kreditoru vidū bija arī valstij piederošais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Reverta. Pēc Ir aplēsēm, Revertas prasība pret Kolonnas grupas uzņēmumiem kopumā varētu būt aptuveni 27 miljoni eiro, no tiem 18 miljoni eiro joprojām nav atgūti, vairāki maksātnespējas procesi turpinās.

Aldim Pauliņam bija loma četros ar kādreizējo Kolonnas grupu saistītos uzņēmumos dažādos laika posmos no 2009. līdz 2013.gadam. Viņš bija padomes priekšsēdētājs «mātes kompānijai» DK Holding, kad tika mainīta juridiskā adrese un pieteikta maksātnespēja. Pauliņš bija mazākuma akcionārs Kirk Investment, kas vēlāk pārņēma savā kontrolē sešus ar grupu saistītus uzņēmumus, un bija arī padomes priekšsēdētājs a/s Lawrence Asset Management (agrāk Kolonna Asset Management) un a/s KCG (agrāk Kolonna Cosmetic Group). Viņš neizplūst komentāros par šo tēmu, taču atzīst sevi par grūtībās nonākušu uzņēmumu sakārtošanas speciālistu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu