Iestrēguši • IR.lv

Iestrēguši

3
Joprojām procesā bez rezultāta. Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile sarunā ar žurnālistiem pēc tikšanās ar pedagogu arodbiedrību 26.augustā.
Gunita Nagle

Jaunais mācību gads sācies bez skolotāju algu un izglītības reformas. Kurš bremzē, un kāpēc tas ir bīstami? 

Godīgi sakot, priecājos, ka šogad jauno atalgojuma modeli vēl nesāk īstenot – ar šādu atvieglojumu 1.septembri sagaida Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja Inga Strade. Viņa strādā vienā no lielajām Latvijas skolām, kurās pedagogi par pusotru vai divām slodzēm spēj nopelnīt ap 1000 eiro mēnesī. Tādu skolotāju ir ļoti maz, bet viņi šobrīd būtu zaudētāji reformā, kuru izglītības nozare apspriež jau pusotru gadu, tomēr nav spējusi ieviest no šī mācību gada – jauno samaksas modeli pedagogiem, kas līdzi nestu būtiskas izmaiņas darba organizācijā un skolu tīklā visā Latvijā. Tieši tāpēc interešu saskaņošana rit smagi un valdības koalīcija jo-projām nav vienojusies pat par to, vai algu reformu ieviesīs pēc gada.

Tikmēr uz pauzes noliktas arī cerības, kas saistās ar šo reformu – mazo klašu un skolu apvienošana, lai lauku skolniekus tuvinātu pilsētnieku zināšanu līmenim, izmaiņas skolotāju rutīnā, atvēlot vairāk laika stundu gatavošanai un individuālam darbam ar skolēniem, lielāks atbalsta pedagogu skaits skolās. Ir analizē, kāpēc tik svarīgais vezums ir iestrēdzis?

Vairums pelnītu labāk

Skaidrības labad – jaunais algu modelis lielai daļai pedagogu paredz samaksas palielinājumu. Taču vienkārši visiem pedagogiem pielikt algas nav iespējams, jo līdzšinējā sistēmā pastāv milzīgas atšķirības – samaksa var svārstīties no 250 līdz 1000 eiro pirms nodokļu nomaksas. Starpība starp zemāko un augstāko pedagogu algu vienā skolā var sasniegt 1400 eiro. Lielajās skolās ar daudziem bērniem pedagogi var strādāt vairāk nekā vienu slodzi (21 mācību stunda nedēļā), bet mazajās trūkst finansējuma, jo tas piesaistīts rūkošajam skolēnu skaitam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu