Sapnis un atmoda • IR.lv

Sapnis un atmoda

4
NULL

Zigmunda Freida Sapņa interpretācijagrāmata, kas jāizlasa katram

Izdevniecība Zvaigzne ABC laidusi klajā Zigmunda Freida nozīmīgāko darbu Sapņa interpretācija Latvijas Universitātes profesora Igora Šuvajeva tulkojumā. Tas kopā ar pagājušajā gadā izdoto Freida darbu krājumu Seksuālā dzīve un latviski vēl nepublicēto Aiz patikas principa ir trīs psihoanalīzes pamatlicēja grāmatas, kas būtu jāizlasa katram. Seksuālā dzīve un Aiz patikas principa aplūko apspiestā saturu – seksualitātes un nāves dziņas nozīmību, ko cilvēkam grūti sevī pieņemt, savukārt Sapņa interpretācija atklāj psihes darbības principus – kā tie funkcionē. 

Daudzi psihoanalīzes pamatlicēja darbi ir atvasināti no Sapņa interpretācijas, padziļināti pētot kādu no tās aspektiem.  

Sapņa interpretācijā formulētās Freida tēzes «vissarežģītākie domas (..) veikumi iespējami bez apziņas līdzdalības» nozīme Rietumu civilizācijā, šķiet, vairs nav jākomentē. Bez tās nebūtu ne Frederiko Fellīni, Luisa Bunjuela vai Andreja Tarkovska filmu, ne Renē Magrita, un Salvadora Dalī glezniecības, ne Anrē Bretona un Pola Eliāra dzejas. Līdz tam ar prātu neapzinātajās darbībās tika saskatīta metafiziska iedvesma vai «dievišķa dzirksts», savukārt Zigmunds Freids parāda, ka tās ir saistītas ar bezapziņas izpausmēm vai vienkārši nejaušību.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu