Saprotams, dziļš un bagātīgs • IR.lv

Saprotams, dziļš un bagātīgs

8
Jēkabs Jančevskis.
Ieva Alberte

Komponists Jēkabs Jančevskis (23) radījis darbu Garīgās mūzikas festivālam. Tā pirmatskaņošanā nākamnedēļ piedalīsies arī mamma aktrise Zane Jančevska

Aktieris vai komponists. Jēkabam bija divas idejas, par ko kļūt. Aktieris tāpēc, ka mamma bērnībā ņēma līdzi uz savu darbavietu Nacionālo teātri un viss ar to saistītais aizrāva. «No malas varbūt izskatās apgrūtinoši, ka bērns nāk līdzi uz darbu, bet tas bija fantastiski: grimētavas, aizkulises, slēpšanās zem skatuves, kura griežas,» Jēkabs atceras. Mūsu tikšanās viņu ir atrāvusi no komponēšanas – top skaņdarbs No letu zemes, kura pirmatskaņojums 25.augustā izskanēs Garīgās mūzikas festivāla koncertā Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā. Līdz ar to Jēkabs katru rītu ceļas ap septiņiem un sēžas komponēt. Jo viņš ir komponists, nevis aktieris, kas bija viņa pirmais darbs.

Talants un aizrautība

Augusta Deglava Rīga. Tā ir izrāde, kurā Jēkabs pirmoreiz kāpa uz skatuves un spēlēja vācu puišeli Kunibertu. Pēc tam dažādas bērnu lomas Pepijā Garzeķē, Sīkstulī. Vēlāk piedalījās arī nelielās lomās filmās. Doma par aktiera darbu bija tuva un saprotama, tomēr Jēkabs izvēlējās mācīties mūziku Rīgas 1.mūzikas skolā, klavieru klasē. «Man bija divnieki. Daudz divnieku. Atzīmes nekad nebija labas, bet ārkārtīgi daudz sēdēju pie klavierēm. Divnieki, divnieki un pēkšņi konkursā pirmā vieta. Divnieki, divnieki, eksāmens. Laba atzīme! Sadzinu visu pēdējā brīdī,» atceras jaunais komponists. 

Acīmredzot mūzika vienkārši ir asinīs: vecmamma no tēta puses spēlējusi klavieres, vectēvs no mammas puses, lai arī bijis tehnisks cilvēks, pratis pēc dzirdes uzsist pa dziesmai uz akordeona.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu