Orķestris un vasarnīca • IR.lv

Orķestris un vasarnīca

3
«Tā bija mūziķu iniciatīva — orķestrim vajag savu festivālu,» saka Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris rīko savu pirmo vasaras festivālu 

Bendžamins Britens un Baiba Skride, Dmitrijs Šostakovičs, Spīķeru kvartets un Vestards Šimkus, Andris Poga un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) – tās ir dažas no muzikālajām kombinācijām, kuras varēs dzirdēt triju dienu festivālā LNSO Vasarnīca, kas no 21. līdz 23.augustam notiks Cēsu koncertzālē. 

Lai arī vārds «vasarnīca» raisa asociācijas ar vasarīgu bezrūpību, orķestris, tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga strādā ar lielu rūpību, paralēli gatavojoties arī pianisma festivālam Francijas pilsētā Letukē (Le Touquet). Tāpat kā klausītāji LNSO Vasarnīcā, arī publika Ziemeļfrancijā dzirdēs Pētera Čaikovska 4.simfoniju, bet atšķirsies koncertžanra darbi un solisti – Francijā pianiste Evelīna Berezovska un Sergeja Rahmaņinova 3.klavierkoncerts, Latvijā – Baiba Skride un Bendžamina Britena Vijolkoncerts (21.augustā). Atskaņot Britena koncertu ir Baibas iniciatīva. Kad tas pēdējo reizi spēlēts Latvijā un vai to atskaņojis LNSO, neatceras pat visilgāk orķestrī spēlējošie mūziķi. Andris Poga uzsver – Britena mūzika Latvijā ir reti spēlēta, no klausītāju puses viņš ir neizpētīts komponists. 

Ārpus festivālu burzmas

Kā radās ideja «ierīkot» orķestra vasarnīcu? Andris Poga stāsta: «Tā bija mūziķu iniciatīva – orķestrim vajag savu festivālu. Skatoties, cik daudz festivālu ir Rīgā un Latvijā, grūti būtu vēl kaut ko iekļaut regulārajā sezonā, lai tas neizskatītos pašmērķīgi. Pamatā tomēr ir loģika, kāpēc mēs to darām. Šī ir izdevusies ideja, skatīsimies, kā viss noritēs.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu