Izdevīgi pacientiem, izdevīgi arī ministra dēlam • IR.lv

Izdevīgi pacientiem, izdevīgi arī ministra dēlam

3
Ilustrācija — Shutterstock
Gunita Nagle

Ar lozungu «Lētākas zāles pacientiem!» veselības ministrs Guntis Belēvičs par vienu no savas un Veselības ministrijas darbības prioritātēm ir padarījis zāļu paralēlā importa atvieglošanu. Tas zāļu cenas var pazemināt par 4-5%, kas mūsu makos ietaupīs dažus eiro gadā. Tomēr ministra aktivitātes vedina domāt, ka viņš strādā ne tikai pacientu, bet arī sava dēla, zāļu paralēlā importa veicēja, biznesa interesēs

Salikusi klēpī rokas, kurās ir sarkanā lielveikala maisiņā ievīstīts maks, sieviete bažīgi lūkojas, kā ģimenes ārste Evita Valdmane citu pēc citas izraksta receptes. Kuplajām krūtīm puķainajā kleitā šūpojoties, viņa gandrīz aizelsusies stāsta, ka savos 75 gados jūtas brīnišķīgi, katru nedēļu iet mazbērniem palīgā apkopt dārzu, bet ārste aizrāda, ka terapeitiskās zāles epilepsijai jāturpina dzert visu atlikušo mūžu. Turklāt viņai ir arī mazasinība. «Jūs man dikti dārgas zāles nerakstiet! Vai tad mazasinību nevar ārstēt ar zāļu tējām? Es tak’ sieva kā baļļa, kāda man mazasinība,» saka paciente. 

Ārste Valdmane nopūšas. Katrs piektais pensijas vecumu sasniegušais pacients brīdina, ka nevar atļauties visas izrakstītās zāles. No tā viņa secina, ka Latvijā zāles ir dārgas. Par dārgu pacientu makiem. Pensionāri parasti lūdz izrakstīt lētākas. Tādēļ Valdmane ir gandarīta par veselības ministra Gunta Belēviča rosinātām izmaiņām valdības noteikumos zāļu cenu samazināšanai. «Farmācijas biznesa iekšējās peripetijas mani interesē maz, galvenais, lai pacienti tiktu pie lētākām zālēm un man nebūtu jārēķina, kādas zāles pacients var atļauties,» viņa saka.

Valdības sēdēs kvēli iestājoties par pacientu interesēm tikt pie lētākām zālēm, veselības ministrs Guntis Belēvičs panāca izmaiņas valdības noteikumos par kompensējamiem medikamentiem, un Veselības ministrija turpina strādāt pie daudzām izmaiņām normatīvajos aktos, ko mediji nosaukuši par straujām reformām un «revolucionārām» pārmaiņām. «Tik intensīvs darbs kā tagad Farmācijas departamentam nekad iepriekš nav bijis,» saka departamenta direktors Jānis Zvejnieks. Pēc viņa skaidrojuma, visu izmaiņu mērķis ir viens – panākt, lai zāles kļūst lētākas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu