Tikumības parandža • IR.lv

Tikumības parandža

3
Aivars Ozoliņš

Diskusija par sejsegu liegumu ļautu izmukt no «tikumības» likuma pieredzes

Skaļāku notikumu ēnā mazāk pamanītas divas svarīgas ar cilvēka tiesībām un brīvībām saistītas pēdējā laika norises. Pagājušonedēļ Valsts prezidents Raimonds Vējonis piedāvāja diskutēt par musulmaņu sejsegu aizliegšanu Latvijā. Bet šonedēļ kļuva skaidrs, ka skolas līdz septembrim nesaņems tikumiskās audzināšanas vadlīnijas, kā to noteic Saeimas jūnijā pieņemtais likums.

Abi jautājumi ir ļoti atšķirīgā aktualitātes un regulējuma pakāpē. Sievietes ar tradicionāliem musulmaņu sejas aizsegiem Latvijā nav ikdienišķa pieredze, tāpēc, dabiski, par to nav bijis nopietnu diskusiju. Taču prezidents uzsver: «Es pašlaik nerunāšu par to, vai ir jāaizliedz vai jāatļauj, bet katrā ziņā šī diskusija ir jāuzsāk.»

Arī krass tikumu pagrimums Latvijā diezin vai ir piepeši noticis. Taču jautājums kļuvis aktuāls, jo Krievija attaisno militāra spēka lietošanu pret kaimiņvalstīm arī ar krievu kā izredzētas tautas un tās vadoņa Putina īpašo misiju sargāt tradicionālas ģimenes vērtības, kuras Eiropā esot «sapuvušas». Šo Kremļa ideoloģijas surogātu atbalsta dažādi radikāli politiski spēki Eiropā. Bet Latvijā pēc vairāku mēnešu debatēm Saeimā ir pieņemti grozījumi Izglītības likumā, kuri noteic skolām pienākumu mācību programmās nodrošināt «Satversmei atbilstošu» tikumisku audzināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu