Saskatīt cilvēku • IR.lv

Saskatīt cilvēku

6
Una Bergmane, Parīzes Politisko

Neviena etniskā vai sociālā grupa nav viendabīga masa, bet gan domāt un just spējīgi indivīdi

Padomju Savienība un nacistiskā Vācija 1939.gada 23.augustā parakstīja slepenu vienošanos, sadalot Ziemeļaustrumeiropu ietekmes zonās. Kopš 2009.gada Eiropas Savienība šajā dienā piemin abu lielvaru upurus, nosodot totalitāro valsts pārvaldes formu. 

Totalitārisma raksturīgākā iezīme ir varas vēlme kontrolēt visus indivīda dzīves aspektus gan publiskajā, gan privātajā telpā; cilvēka tiesības un dzīvība tiek upurēta noteiktiem ideoloģiskiem principiem atbilstošas sabiedrības veidošanai – atsevišķi indivīdi nav svarīgi, svarīga ir vienīgi to piederība konkrētai grupai. Šāda domāšanas struktūra lieti noderēja, lai atbrīvotos no cilvēkiem, kuri attiecīgo ideoloģiju skatījumā bija sabiedrības labbūtībai kaitīgi. 

Katra no totalitārajām varām ienaidnieku identificēšanai izmantoja citu kritēriju: Vācijā tā galvenokārt bija rase, PSRS – šķira. Būtisks ir kopīgais: par ienaidniekiem pasludinātās grupas tika stigmatizētas kā sabiedrībai kaitīgas, uz tām attiecinot īpašības, kādas piemīt nevis cilvēku grupām, bet gan konkrētiem indivīdiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu