Augustā Aglonā • IR.lv

Augustā Aglonā

6
Sanita Upleja

Svētki mudina aizdomāties par ticības vietu mūsu dzīvē 

Lai arī augusta piecpadsmitajā dienā mans ceļš nevedīs uz Aglonu, lielais Romas katoļu baznīcas pasākums un ikgadējais rituāls nepaies nepamanīts. Dažādu iemeslu dēļ tieši šogad baznīcas svētki liek vairāk padomāt par ticības vietu un nozīmi cilvēka dzīvē un jo īpaši Latvijā. 

Ticīgo ļaužu pieplūdums Latgales attālajā nostūrī ik reizi atgādina, ka šis apgabals nav tikai Latvijas «rūpju bērns» un ļaužu pamests bēdu pilns nostūris, kādu mēs to nereti redzam attēlotu plašsaziņā. Patiesībā tieši katoļticības izteiktā klātbūtne Latgalē senākos laikos un mūsdienās piešķir šim novadam īpašu, no citiem kultūrvēsturiskajiem apgabaliem atšķirīgu garīguma gaisotni un spīvuma dzirksti.

Lielā mērā pateicoties ticības nozīmei cilvēku dzīvē, latgalieši, par spīti grūtiem laikiem un varas spaidiem, ir saglabājuši savu latviskumu. Tā palīdzējusi Latgales iedzīvotājiem arī viņu sīkstajā cīņā ar padomju varu pagājušā gadsimta vidū, kad mežā patvērumu radušos garīgi stiprināja turpat klātesošie katoļu baznīcas pārstāvji. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu