Kāpēc Kuldīga? • IR.lv

Kāpēc Kuldīga?

6
Sastatnes šodien ir tikpat neatņemama Kuldīgas vecpilsētas rota kā sarkanie dakstiņi. To dēļ te ir vērts atgriezties atkal un atkal — katru reizi vēl kāds pilsētas stūris būs atjaunots.

Šovasar Ir piedāvā ekspedīciju stāstus, kuru autors Mārtiņš Ķibilds aicina doties vasarīgos klejojumos tepat Rīgā, Latvijā vai tuvējās kaimiņvalstīs. «Kad biju mazs, vecākiem bija savdabīgs brīvā laika pavadīšanas veids – iesēsties kādā Rīgas sabiedriskā transporta maršrutā un izlūkot, kas atrodas galapunktā. Man nepatika, tomēr pielipa. Tagad ķeru kaifu no šķietami bezmērķīgiem klejojumiem,» saka Mārtiņš, kurš no septembra LTV1 veidos arī arhitektūras un dzīvesvides raidījumu Adreses

Kāpēc doties uz Kuldīgu? Tā noteikti nav labākā vieta, kur meklēt jautrus atrakciju parkus ģimenēm ar bērniem. Vēl mazāk tā piemērota neprātīgām vecpuišu ballītēm. Arī teātra, mūzikas vai sporta mīļotājiem citas Latvijas pilsētas var piedāvāt vairāk. Un tomēr. Vismaz reizi pabūt Kuldīgā ir obligāti. Ikvienam.

Es daudz kur Latvijā neesmu bijis, tomēr uzdrošinos apgalvot, ka Kuldīga ir mūsu visskaistākā mazpilsēta. Taču ne tikai Kuldīgas skaistumu ir vērts braukt skatīties. Galvenais – tur jādodas mācīties, kā pilsētas skaistumu saglabāt. Nevis sačakarēt. Tieši to dara lielum lielais vairums Latvijas pilsētu un iedzīvotāju – mēs savu vidi neglābjami bojājam.

Kuldīgas centrā vēl arvien var redzēt, kā izskatījušās Latvijas mazpilsētas 19. un 20.gs. sākumā. Arī toreiz jo dzīvāka bija pilsēta, jo vairāk un skaistāk tajā būvēja. Ģeogrāfiskais novietojums pie stratēģiskā Ventas ūdensceļa Kuldīgas saimniecisko rosību nodrošinājis gan Livonijas Hanzas savienības, gan Kurzemes hercogistes, gan cariskās Krievijas laikos. Abos pasaules karos Kuldīgai palaimējās iztikt bez lieliem postījumiem (atšķirībā, piemēram, no Jelgavas vai Valmieras).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu