Iekausēs pat samteņu ziedus • IR.lv

Iekausēs pat samteņu ziedus

5
Uzņēmuma ADI Kartes ģenerāldirektores Hānas–Valtasas vadībā strādā 22 darbinieki, kurus viņa sauc par lojāliem un čakliem.
Zane Mače

Trokšņainajā un siltajā telpā, kurā ADI Kartes ražo gandrīz visiem maciņā esošās plastikāta plāksnītes, kuru katru neielaiž – rūpīgi sargā gan komercnoslēpumus, gan personu datus. Sācis ar Shell klientu karšu izgatavošanu, tagad uzņēmums izaudzis līdz 500 klientiem

Uzņēmuma ADI Kartes produktu klāsts ir plašs – sākot no glītām plastikāta vizītkartēm līdz veikalu lojalitāšu kartēm un dažādiem dokumentiem, elektroniskajām atslēgām. Ģenerāldirektore Sandra Hāna-Valtasa lepojas: otra tāda uzņēmuma Latvijā, kas no nulles ražotu šādas kartes, nav. Darbības pirmsākumi meklējami 1993.gadā, kad ADI, uzņēmuma mātesfirma, kuras nosaukumā iešifrēta «ātrā dokumentu izgatavošana», izveidoja plastikāta karšu nodaļu. Jau 1999.gadā ADI Kartes atdalījās no māteskompānijas, sākot darboties kā atsevišķs uzņēmums. Plastikātu, no kura top dažādās kartes, iepērk Eiropā – Dānijā, Vācijā, Itālijā. Izejmateriāls, līdzīgi kā papīrs, atnāk loksnēs, tad to apdrukā, laminē, izcērt vajadzīgajā izmērā un personalizē.

Kā sīpols

Par ražošanu atbildīgais Haralds Smuškovs rāda divas baltas, 33×50 cm lielas loksnes – dažādu krāsaino karšu ražošana sākas ar baltu plastikāta lapu. Visas kartes sastāv no vairākiem slāņiem: ir sedzošais slānis, kurš nodrošina, lai kartes krāsa klienta makā neapbružātos, tad nāk apdrukātais slānis, katram klientam citāds. 

Haralds rāda Galactico privilēģiju karti, tai priekšpuse ir sudrabaini mirdzoša, tāpēc izgatavošanas brīdī tajā klāj arī sudraba fonu, bet kartes aizmugure ir klasiski melna –  vēl viens slānis. Tad seko kārta ar magnētisko joslu, kurā iekodē visu vajadzīgo informāciju, un vieta cilvēka parakstam. Sarežģītākās kartes, piemēram, vizītkartes, jāsaliek, izmantojot lupu. Haralds rāda, kā ar lupu caurskata, lai loksnes sakristu, nebūtu nekādas dubultošanās. Kad visas kārtas kā sīpolam ir saliktas kopā, seko nākamais posms – laminēšana. Kārtās saliktais plastikāts nonāk starp smagām metāla plāksnēm, ja kartei jābūt matētai, tad starp matētām, ja glancētai, tad arī plāksnes ir glancētas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu