Noķert Ziedoni • IR.lv

Noķert Ziedoni

2
Jumta istaba un dzejnieka darbistaba,

Imanta Ziedoņa un Ausmas Kantānes vasaras mājā Dzirnakmeņi apmeklētāji lasa dzeju un nodarbojas ar jaunradi, iepazīstot ne tikai dzejnieku, bet arī sevi

Gaujas Nacionālā parka rietumu stūrī Murjāņos slejas Imanta Ziedoņa vigvams, vasaras māja Dzirnakmeņi, kur tagad ierīkots «nemuzejs». Tāda bijusi Ziedoņa griba – viņa muzejs nedrīkst būt starp tiem, kurā ierodas autobuss ar skolēniem, lai aplūkotu stikla vitrīnās izvietotus priekšmetus, kas viņus neinteresē. Viņš pats teicis, ka grib nemuzeju. Nemuzejs esot tāds, kur visi var nākt un sēdēt uz viņa krēsliem pie viņa kamīna un vienkārši iedzert tēju, it kā mājas īpašnieks būtu izgājis un tūlīt atgriezīsies.

Galvenais ir stāsts

Tā arī noticis – gida nav, var iet, kur gribas, un jebko paņemt rokās. Var ieiet Imanta Ziedoņa un Ausmas Kantānes guļamistabā, kur iepretim lāču kolekcijai stāv grāmatu plaukts. No tā var izņemt, piemēram, Kārļa Ruka sastādīto grāmatu Tulpes un izlasīt vēlējumu: «Topošajai daiļdārzniecei Ausmai Kantānei.» Augšējā stāvā Imanta Ziedoņa darbistabā var apsēsties pie galda un pamanīt, ka uz tā stāv mazas lapiņas ar dzejnieka piezīmēm. Mazas liecības par ģimenes ikdienas dzīvi ir visur. Intīmi un autentiski. Mājā gandrīz nekas nav mainīts, tikai galds pārbīdīts, un pie sienas vienā no istabām pielikts plakāts.

Lai izdabātu dzejnieka vēlmei viņa Murjāņu vasaras mājā ierīkot nemuzeju, viena no fonda Viegli dibinātājām Žaneta Jaunzeme-Grende pagājušajā gadā sākusi studēt muzeoloģiju Kultūras akadēmijā. Viņa domājusi: «Ir jāzina, kas ir muzejs, lai uztaisītu nemuzeju.» Studējot tomēr atklājies, ka Ziedonis kārtējo reizi izrādījies ļoti laikmetīgs. Faktiski Dzirnakmeņos esot izveidots moderns muzejs, nevis nemuzejs. Žaneta Jaunzeme-Grende teic, ka mūsdienīgā muzejā «objekts nav galvenais, galvenais ir naratīvs, stāsts, cilvēku iesaiste». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu