Nemāciet, kā pareizi jādzīvo! • IR.lv

Nemāciet, kā pareizi jādzīvo!

3
Aino Pervika un Pireta Rauda.
Gunita Nagle

Lai bērnos veidotu iejūtību, vēlmi iedziļināties un izprast, viņiem ir jāsniedz laba izglītība, bet nav jāmāca, kā pareizi dzīvot. Tā uzskata igauņu rakstnieces Aino Pervika un Pireta Rauda – māte un meita, kas ieradušās Latvijā saņemt Aino Pervikai piešķirto Jāņa Baltvilka balvu 

Igaunijā Aino Perviku dēvē par bērnu literatūras pirmo lēdiju. Ar viņas sarakstītajām grāmatām izaugušas jau trīs paaudzes bērnu, un rakstniece, sasniegusi astoto gadu desmitu, turpina ražīgi strādāt. Taču pēc kādas dižas karalienes viņa neizskatās, drīzāk līdzīga maza auguma rūķim ar sirsnīgu smaidu. Viņai, gluži kā Astrīdai Lindgrēnei, nepatīk pārlieku liela nopietnība, tāpēc arī grāmatās ir daudz fantastisku notikumu un jautrības. Vienlaikus Aino Pervika prot vienkāršiem vārdiem stāstīt par tādām nepatīkamām lietām kā divkosība, kukuļdošana, karš un atstumtība. Viņas talants runāt ar bērniem par dzīvi tādu, kāda tā ir, novērtēts ar daudziem apbalvojumiem, un nupat, 24.jūlijā, viņa kļuva arī par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti. Rīgā kopā ar Aino Perviku ieradās viņas meita Pireta Rauda, kas igauņu literatūrā vispirms kļuva pazīstama kā lieliska grāmatu ilustratore, bet pirms desmit gadiem atklāja, ka, gluži tāpat kā mamma un tētis Eno Rauds, Naksitrallīšu autors, spēj rakstīt brīnišķīgas bērnu grāmatas. Viņas Princesi Skellu un Leta kungu Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu žūrija pirms dažiem gadiem novērtēja kā vienu no labākajām bērnu grāmatām. 

Jums ir tik daudz balvu, abas esat nominētas arī prestižajai Hansa Kristiana Andersena balvai, Pireta Rauda arī Astrīdas Lindgrēnes piemiņas balvai. Ko jums nozīmē mazas kaimiņzemes Latvijas Jāņa Baltvilka balva? 
Aino Pervika. Lieliski!

Pireta Rauda. Man ir daži draugi un paziņas Latvijā, mākslinieki un grāmatu ilustratori, tādēļ zinu, cik nozīmīga ir šī balva bērnu literatūrā un grāmatu māk-slā. Tādēļ mēs to izjūtam kā lielu godu. Jāatzīst, Jāņa Baltvilka dzeju gan neesam lasījušas. Mums ir aizdomas, ka neviens no viņa darbiem nav tulkots igauņu valodā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Nākamais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu