«Es neesmu miesnieks» • IR.lv

«Es neesmu miesnieks»

6
Abū Abdullāhs.

Abū Abdullāhs pusotra gada organizēja Islāma valsts pašnāvnieku uzbrukumus Bagdādē. Viņš ir viens no retajiem organizācijas vadošajiem cilvēkiem, kuru izdevies notvert dzīvu. Žurnālisti stingra režīma cietumā intervē Islāma valsts nāves arhitektu

Smagie vārti atvērās lēni un tikai pēc tam, kad apsargs piezvanīja cietuma pārvaldei, lai pārliecinātos par Spiegel komandas identitāti un plkst.22 sarunāto tikšanos. Iekšā bija tāda kā šķēršļu josla ar četrus metrus augstām betona sienām un divos stūros novietotām, ar ložmetējiem aprīkotām Humvee bruņumašīnām. Tikai tad parādījās īstie cietuma vārti.

Šī stingrā režīma ieslodzījuma vieta atrodas Bagdādē, taču tās nosaukumu un patieso atrašanās vietu atklāt nav ļauts. Tādi bija nosacījumi, lai mēs varētu intervēt cietuma pazīstamāko ieslodzīto – kalsnu trīsdesmitgadnieku, kura pieņemtais vārds ir Abū Abdullāhs. Varas iestāžu uzmanības lokā viņš bija kādu laiku pirms aresta 2014.gada jūlijā. Arī viņa sprāgstvielu rūpnīcu, kas bija nomaskēta kā automašīnu garāža, izdevās ieņemt neskartu.

Aizturēšanas specoperācija notika tik ātri, ka Abū Abdullāhs nepaspēja sevi nogalināt. Lielākā daļa Islāma valsts pārstāvju šādos gadījumos uzspridzinās vai norij indes kapsulas, kuras daudzi nēsā sev līdzi, lai izvairītos no sagūstīšanas. Vai arī mirst apšaudē. Ļaut sevi notvert dzīvam neietilpst šī teroristu grupējuma uzstādījumos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu