Cilvēks — laukakmens • IR.lv

Cilvēks — laukakmens

1
Ar sievu Ivetu 1987.gadā. Vējoņi apprecējās 1986.gadā. Pirms tam kopā bija četrus gadus.
Ieva Alberte

Jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis (49) ir vienkāršs cilvēks. Audzē rozes, patīk ūpji. Risinājumus rod ātri, taču to pieņemšanā varētu mazāk ietekmēties no citiem, iesaka viņa pazinēji

Šlipse ar mikimaušiem. To Vējonis nolicis malā, revidējot garderobi. «Vismaz četrus turpmākos gadus tādu nevajadzēs,» viņš saka, kad tiekamies nedēļu pirms inaugurācijas un jautāju, kā viņš gatavojas jaunajam amatam. Vējonis vaļsirdīgi stāsta, ka būs jāiemācās teikt smalkas runas, kas «man nav ierasti». «Patīk lietas saukt īstajos vārdos – tā, lai cilvēki saprot. Safrizētas runas nav stiprā puse, tāpēc būs jāmēģina atrast veids, kurā nezaudēt savu dabīgumu.» Tas attiecas arī uz Vējonim raksturīgo atvērtību, ko ierobežos protokols. «Man vienmēr paticis runāties ar cilvēkiem, taču prezidentus visā pasaulē gluži vai izlaiž no zelta krātiņa uz noteiktām minūtēm.»

Šā stāsta mērķis ir saprast, kāds cilvēks turpmākos četrus gadus būs valsts galva. Kā viņš rīkojas konfliktos, kāds ir komandā, kas viņu sadusmo, kas aizkustina. Tātad – jaunā prezidenta personība.

Patīk ūpji

Vienkāršība. Tas raksturo Raimondu Vējoni. Dzimis Pleskavas apgabalā, kur tēvs Jānis Gunārs ar mammu Tatjanu iepazinās, padomju laikā dienēdams armijā. Četrus gadus jaunākais brālis Normunds piedzima jau Latvijā, tēva dzimtajā Madonas pusē. Abus brāļus saistīja daba – devās ekspedīcijās, šāva ar paštaisītiem lokiem pa klaju lauku, jo nelikās pareizi šaut dzīvas radības. «Likām naglas uz dzelzceļa sliedēm un gaidījām vilcienu,» atceras prezidenta brālis Normunds. Jā, tas palicis prātā arī Raimondam: «Kad vilciens pārbrauca un naglas saplacināja, sanāca labu labie nazīši – novīlējām, pielikām koka spalu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu