Brīvdabas karte • IR.lv

Brīvdabas karte

3
Kino ekrāns pludmalē Rojā.

Labākās vietas, kur zem klajas debess skatīties kino 

Āra kinoteātri ir gandrīz tikpat veca parādība kā pats kino – nākamgad apritēs vesels gadsimts kopš pirmo «brīvdabas» ekrānu parādīšanās Berlīnē. Arī Latvijā vasarās filmas zem klajas debess var skatīties daudzviet. Lai gan galvaspilsētas dāsnais āra kinopiedāvājums ir gājis mazumā (burvīgais Kino Pagalms un Kalnciema ielas filmu vakari šogad «atpūšas») un, salīdzinot, piemēram, ar 2013.gada vasaru, tik lielas daudzveidības un vērienīga repertuāra nav, taču arī šovasar ir iespējams atrast vietas, kur filmas skatīties brīvā dabā. Reģionu piedāvājums pārliecinoši «pārtrumpo» Rīgu.

Kurzeme

Jau piekto vasaru brīvdabas filmu seansi notiek Kuldīgas Pilsētas dārzā, kinoteātrī Goldingen Knight Cinema. Improvizētais brīvdabas kinoteātris (ekrāns uz muzeja ēkas sienas, solu rindas vai ērtāka iekārtošanās zālājā iepretim) piedāvā bezmaksas seansus katru piektdienu un sestdienu līdz pat augusta pēdējai nedēļas nogalei. Repertuārā iekļauti gan pēdējā laika brangākie latviešu kino pilnmetrāžas darbi (piemēram, 24. un 25.jūlijā būs skatāmi Modris un Akmeņi manās kabatās), gan mazpazīstamas Eiropas lentes, gan «starpdisciplinārie» kinodarbi, piemēram, dokumentālās filmas par etnogrāfiju un mākslu. 

Mākslai veltīto dokumentālo filmu kontekstā spilgtākais notikums jau trešo gadu ir Dizaina filmu festivāls, ko Kuldīgā rīko Kino Bizes pārstāvji. Šogad no 31.jūlija līdz 2.augustam arī Kuldīgas muzejā un Kultūras centrā norisošais festivāls līdzās citām lentēm demonstrēs arī filmu Gregorijs Krūdsons – īsas tikšanās par fotogrāfu Gregoriju Krūdsonu (Gregory Crewdson) un viņa estētiski nevainojamajiem foto «iestudējumiem» – ASV mazpilsētu dzīves ainiņām, kā arī lenti Diors un es (Dior and I) par Dior modes nama jauno māksliniecisko vadītāju Rafu Simonu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu