Brīvdienas paliek pašai • IR.lv

Brīvdienas paliek pašai

5
Vineta Sareika.
Anda Burve-Rozīte

Vasaras sākumā koncertējusi Latvijā, pasaulē pazīstamā Artemis Quartet pirmā vijole Vineta Sareika turpina intensīvi koncertēt Eiropā un dzīvo Berlīnē, kur noskatījusies gan Gundara Āboliņa izrādes, gan Andra Nelsona un Kristīnes Opolais sniegumu

Austrija, Itālija, Dānija, Austrija, Portugāle – kamēr daudzi citi Latvijā bauda vasaras atvaļinājumu, starptautiski pazīstamās vijolnieces Vinetas Sareikas koncertu grafiks ir tieši šāds. 29 gadus vecā jūrmalniece jau vairāk nekā desmit gadus mīt dažādās Eiropas valstīs. Par pirmo lielo panākumu tramplīnu Vinetai kļuva uzvara pirms sešiem gadiem karalienes Elizabetes vijolnieku konkursā Beļģijā. 

Studējusi mūziku Francijā un Beļģijā. Guvusi pieredzi kā Flandrijas Karaliskā filharmoniskā orķestra galvenā koncertmeistare. Izveidojusi mūzikas kritiķu atzinību guvušu Trio Dali. Pirms diviem gadiem Vineta izturēja konkursu uz pasaulslavenā stīgu instrumentu ansambļa Artemis Quartet pirmās vijoles vietu un pārcēlās uz dzīvi Berlīnē. Šovasar viņi spēlēja jaunās Dzintaru koncertzāles atklāšanas koncertā. Vineta – kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri arī sezonas noslēguma koncertos Rīgā un Rēzeknē. Pāris nedēļas, ko pavadīja Latvijā, bija tik saspringtas, ka sirsnīgā, smaidīgā mūziķe pat nejaudāja izbraukāt uz mājām Jūrmalā. Rezervēja istabiņu nepretenciozā viesnīcā Rīgā. Vijolniece solās būt Latvijā atkal pēc gada, kad iznāks viņas un Sinfonietta Rīga ierakstītais Antonio Vivaldi albums. Intervijā viņa dalās pārdomās, ko latviešu mūziķim nozīmē izveidot labu karjeru pasaulē, ar «vienu kāju» visu laiku atgriežoties mājās.  

Vai tas, ka Rīgā apmetāties viesnīcā, deva iespēju palūkoties uz Latviju «no malas»?
Kā Rīga izskatās no malas? Visnotaļ skaisti! Centrs ir sakopts. Domāju, ka ārzemniekiem rodas labs iespaids. Nezinu, vai tāpat ir, ja izbrauc ārpus pilsētas centra. Ir kontrasti – Jūrmalā ielas ir tikpat bedrainas kā senāk. Tomēr man ir prieks par jauno Dzintaru koncertzāli. Arī par Rēzeknes koncertzāli – tur ir pasaules līmeņa akustika, atsaucīga un uzmanīga publika. Jaunajās Latvijas koncertzālēs par māksliniekiem ir padomāts augstākajā līmenī. Pat dīvāniņi, spoguļi un kafijas automāts, un gludeklis! Prestižām koncertzālēm tas pat nenāk prātā. Atceros, ka spēlējām Amsterdamas Concertgebouw un pat ūdens pudeli neviens neatnesa. Snobisms! Viņi domā: ja šiem māksliniekiem kaut kas nepatiks, septiņi citi jau stāv rindā uz koncertēšanu! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu