Mūsu zelts aprakts ārzemēs • IR.lv

Mūsu zelts aprakts ārzemēs

4
Andris K.Bērziņš

Gudri piesaistot latviešu diasporu, varam palīdzēt izaudzēt Latvijas ekonomiku

Strādājot ASV un Izraēlas uzņēmumā pirms desmit gadiem, savām acīm redzēju, kāds spēks ir izraēliešu diasporai ekonomiskajā attīstībā. Kad mūsu strauji augošajam uzņēmumam vajadzēja sazināties ar kādu nepazīstamu firmu vai investoru, gandrīz vienmēr atradām kādu diasporas cilvēku, kas mūs iepazīstināja. Zinājām, ka bez šāda ieteikuma būs grūtāk nodibināt jaunus kontaktus.

Rīgā šonedēļ notiek otrais Pasaules Latviešu ekonomikas un inovāciju forums, kas pulcēs ap 200 dalībnieku, pārsvarā veiksmīgus uzņēmējus no mūsu diasporas. Mērķis – stiprināt sadarbību ar Latviju un tās uzņēmējiem. Ja rīkojamies, ir iespējams šo (un vēl lielāku) cilvēku kopu iesaistīt darbībās, kas palīdz Latvijas ekonomikai augt. Mēs arī neesam vienīgā valsts, kas cenšas iet šo ceļu- pagājušajā nedēļā žurnāls Economist stāstīja, kā daudzu valstu valdības, to skaitā Īrijas un Indijas, cenšas aktīvi izmantot diasporas spēku, lai papildinātu gan naudas plūsmu uz mājām, gan ārvalstu investīcijas.

Papildu tiešās investīcijas būtu ļoti vēlamas, tomēr nebūs tik daudz tautiešu, kas uzreiz nolems – Latvija ir lieliska vieta, kur ieguldīt naudu. Manuprāt, daudz lielāka, kaut arī grūtāk aplēšama vērtība ir papildu kontakti, kas ļauj uzņēmumiem attīstīties ātrāk un veiksmīgāk. Galu galā, bizness balstās uz personiskām attiecībām, un piederība vienai valstij vai tautai var būt iemesls, lai kāds pavadītu īsu brīdi, izpalīdzot citam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu