Svarīgā izšķiršanās • IR.lv

Svarīgā izšķiršanās

4
Aina Tomsone izvēlējusies profesiju, kas darba tirgū ir starp pieprasītākajām — IT speciāliste.
Gunita Nagle

Kāpēc topošo studentu intereses un darba tirgus prognozes ved pretējos virzienos?

Divdesmit gadus vecā Aina Tomsone šovasar strādā lielveikalā pie kases aparāta. Piepelnās. Taču viņa ir pilnīgi pārliecināta, ka pēc gada vai pāris noteikti strādās labi atalgotu darbu kādā informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumā. «Tas ir garantēti,» saka Aina, kas nupat beigusi pirmo kursu savās informātikas studijās. Pirms gada viņa pieteicās studijām Rīgas Tehniskajā universitātē un Latvijas Lauksaimniecības universitātē, galvaspilsētā netika uzņemta, bet Jelgavā Informācijas tehnoloģiju fakultātē viņai piedāvāja studēt par valsts līdzekļiem.

Aina ir izvēlējusies profesiju, kas darba tirgū ir starp pieprasītākajām. Tikpat ļoti trūkst inženierzinātņu un dabaszinātņu speciālistu. Pēckrīzes gados Latvijas tautsaimniecība ir mainījusies, tagad tajā aizvien vairāk pelna ražojošās nozares: metālapstrādes, kokapstrādes, pārtikas uzņēmumi. Pakalpojumu jomā konkurētspējīga ir datu apstrāde, un tas nozīmē, ka vajadzīgi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju speciālisti.

Tikmēr augstskolu piedāvājums mainās, bet pārāk lēni. Inženierzinātnēs, ražošanā un būvniecībā studējošo īpatsvars pēdējo sešu gadu laikā pieaudzis no 13 līdz 18%.  2008.gadā 50% studentu studēja sociālās zinātnes, komerczinības vai tiesības, 2014.gadā – 36%. Tomēr tik un tā darba tirgū nokļūst pārlieku daudz ekonomistu, juristu, politologu, sociologu, arī humanitāro jomu ekspertu, un Ekonomikas ministrija (EM) paredz, ka 2020.gadā 6-8% jeb ap 14 000 augstskolu absolventu būs spiesti strādāt savai izglītībai neatbilstošā darbā. Piemēram, angļu valodas filologs – par biroja administratoru. Savukārt dabaszinātņu, matemātikas un IT speciālistus vajadzēs par 27% vairāk nekā augstskolas spēs piedāvāt. Viņu trūkst jau tagad.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu