Lai veidotu jauno, jāzina pamati • IR.lv

Lai veidotu jauno, jāzina pamati

8
Austris Grasis.
Pauls Raudseps

Austris Grasis savā sētā svin latviskus Jāņus, kas aizrauj pat lietuviešu jezuītus

Latvija Austri Grasi iepazina 1988.gadā, kad Mikrofona koncerta pārraidē viņš ar dēlu Kristapu nodziedāja dziesmu Zeme, zeme. Ebreju meldiņam Austra brālis Uldis bija sacerējis vārdus, kuri izteica latviešu sāpi abpus dzelzs priekškaram: «Zeme, zeme, kas tā zeme, ja tev īstas brīves nav? Brīve, brīve, kas tā brīve, ja tev savas zemes nav?»

Taču jau ilgi pirms tam Austris trimdā bija pazīstams ne tikai kā dziedātājs, bet arī kā aizrautīgs un iedvesmojošs latvisko tradīciju un dzīvesziņas kopējs, folklorists un valodnieks. Tagad jau kopš 2007.gada viņš atkal dzīvo Latvijā, skaistās lauku mājās Ģendertos netālu no Skaņākalna Mazsalacā. Tur viņš rīko rotu kalšanas kursus un jauniešiem vasaras skolu, ik gadu par citu tēmu šogad tā būs mežabrāļi un partizāni. 

Tomēr svarīgākie notikumi Ģendertos ir krāšņās gadskārtu svinības. Jāņos sabrauc cilvēku simts, tradīcijas tiek koptas un attīstītas. Tāpēc pirms Jāņiem Austris Grasis likās īstais cilvēks, kam pajautāt, kā kārtīgi svinēt latviešu svētkus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu