Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5
Atsākušās asiņainas kaujas Austrumukrainā, kur pie Marjinkas Ukrainas armija iznīcinājusi 156 Krievijas atbalstīto teroristu bandu kaujiniekus, bet simtiem esot ievainoti. Pie robežas ar Ukrainu atrodas aptuveni

Nedēļas notikumi pasaulē


G7
valstu līderi atbalsta stingrākas sankcijas pret Krieviju, ja situācija Austrumukrainā pasliktināsies. Vēl valstu vadītāji vienojušies, ka jāierobežo globālā sasilšana līdz diviem grādiem pēc Celsija skalas. Uz Bavārijā notikušo G7 valstu vadītāju sanāksmi Austrumukrainas karadarbības dēļ jau trešo reizi netika aicināts Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Turcijas parlamenta vēlēšanu rezultāti tiek uztverti kā trieciens prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam un viņa varas konsolidācijas plāniem – viņa partija zaudējusi vairākumu parlamentā. Taču pirmo reizi tajā iekļuvusi kurdu Tautas demokrātijas partija (HDP). Kurdi ieguva vairāk balsu, nekā tika prognozēts, un tas varētu liecināt, ka tā no kurdu partijas pamazām pārtop par plašāku kreisi liberālu kustību, kas spēj uzrunāt arī liberāli noskaņotos turku jauniešus.

Referendumā Luksemburgā 78% tā dalībnieku bija pret balsstiesībām ārvalstniekiem, kas dotu pastāvīgi dzīvojošajiem tiesības piedalīties valsts parlamenta vēlēšanās. Noraidīti arī divi citi iesniegtie priekšlikumi – par vēlēšanu vecuma samazināšanu no 18 līdz 16 gadiem, kā arī par ministru darbības ierobežošanu amatā līdz diviem amata pilnvaru termiņiem jeb līdz 10 gadiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu